detalje ne otkriva / Njega spori vlakovi oduševljavaju. BBC-jev novinar u Hrvatskoj snima čak 4 dokumentarca: 'To nikad nije napravio'

Image
Foto: Boris Ščitar/pixsell/Profimedia

BBC-ev novinar i televizijski voditelj Michael Portillo od utorka je u Hrvatskoj gdje upravo snima čak četiri serije o hrvatskim željeznicama. Koliko je to veliko i spektakularnog govori i to što obično snima po jednu seriju u pojedinoj zemlji. Oduševljen je uniformama naših HŽ-ovaca

23.8.2023.
11:23
Boris Ščitar/pixsell/Profimedia
VOYO logo

U Velikoj Britaniji njegove dokumentarne serijale o željeznicama gleda 9 milijuna gledatelja, ovaj bivši konzervativni političar i nekadašnji britanski ministar financija konzervativne vlade u sjeni, poznat je i hrvatskoj publici jer kroz njegovu sliku i film o željeznicama diljem svijeta upoznaju povijest, kulturu i zanimljive detalje pojedinih zemalja, a gledatelji se (pa i naši) ponovno zaljubljuju u željeznice kojom se putuje sporo i cijeni doživljaj.

BBC-ev novinar i televizijski voditelj Michael Portillo od utorka je u Hrvatskoj gdje upravo snima čak četiri serije o hrvatskim željeznicama. Koliko je to veliko i spektakularnog govori i to što obično snima po jednu seriju u pojedinoj zemlji, ali kod nas čak četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je, upravo smo u Istri s njim i BBC-evom ekipom. Danas snimaju masline u Vodnjanu, potom idu za Pazin. Malo se detalja o snimanjima i sadržaju zna te se sve drži u velikoj tajnosti. To je pravilo BBC-a i njegova serijala o željeznicama", rekla nam je Željka Mirčić iz odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture koja ga je ugostila.

Image
dunavom pa u HŽ /

Hrvatska će prevoziti još više ukrajinskog žita. HŽ spreman, ali infrastruktura će koštati, u strahu i ratari

Image
dunavom pa u HŽ /

Hrvatska će prevoziti još više ukrajinskog žita. HŽ spreman, ali infrastruktura će koštati, u strahu i ratari

Portillo će danas posjetiti i Buzet, potom produžiti na jadranski Jug prema Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Hrvatske, posjetit će Bosnu i Hercegovinu o kojoj također snima jedan nastavak serijala. Tamo će posjetiti Sarajevo i Mostara, a onda se opet 31. kolovoza vraća u Hrvatsku i to u Dubrovnik.

Činjenida da kod nas snima čak četiri nastavka serijala, zaista je iznimna čast i iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I je, vjerojatno smo im atraktivni i kao turistička zemlja. Njega publika iznimno voli i cijeni jer je on prezenter, rekli bi, starog kova. On daje detalje o željeznici, povijesti, kulturi neke zemlje", kaže naša sugovornica.

Iako se na pravu vijest da BBC-ev novinar snima u Hrvatskoj pokrenula lavina reakcije usmjerene prema (i to treba bez skrivanja reći) zapuštenosti naših željeznica i vječite inspiracije za komentare o sporosti vlakova, istina je i ta da se puno ulaže u željeznice koje su desetljećima bile zapuštene te da predstoji barem 10-a- godina ulaganja da se podigne razina putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubljenici vlakova željeznici daju kredit i zbog još nekih svari, a to je osjećaj slobode putovanja koji nudi. Toga nema u avionima koji su brzo prijevozno sredstvo, mnogima i skupo, a automobil je brz način putovanja, ali također ima ograničenja.

Baš kao što kroz dokumentarce ovog Britanca, mnogi vole baš taj osjećaj sporosti željeznice gdje putnik dobiva taj osjećaj introspekcije, poniranja u sebe. Ali i otvaranja prema vani - u kupeu niste sami, upoznajete se i okrećete ljudima, dijelite priče koje nikad ne bi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlak daje i daj pogled prema van, počnemo primjećivati prostor oko sebe i baš to servira ovaj proslavljeni TV voditelj gledateljima svojim dokumentaraca.

Michael Portillo u Hrvatskoj ostaje do kraja tjedna, na redu su i Zadar i Split, a u Dubrovnik se vraća 31. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Portillo je svjetsku popularnost dobio zahvaljujući svojim serijalima "Great Continental Railway Journeys" koja primiče "sporo putovanje željeznicom" i znamenitosti zemlje kojom putuje.

Za uniformu HŽ-a britanski novinar i voditelj rekao je da je prekrasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I OVO Može li Europa modernizirati hrvatske željeznice i putnički prijevoz? Na pruge stigao vlak s internetom, s 200 sjedećih i 200 stajaćih mjesta

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo