TOTALNI OBRAT /

Nizozemski sud nije dao odobrenje, državni tajnik iznio nove iznenađujuće detalje i otkrio čekaju li nas uhićenja u Hrvatskoj

Image
Foto: Borna Filic/Pixsell

To su neslužbeno potvrdile hrvatske vlasti koje su jučer poslale dopis Nizozemcima da provjere informaciju je li neko nadležno tijelo dalo odobrenje za transakciju

4.11.2022.
12:15
Borna Filic/Pixsell
VOYO logo

Nadležno tijelo u Nizozemskoj nije dalo odobrenje za prodaju udjela Fortenove u vlasništvu ruskog Sberbanka arapskom investitoru Saifu Alketbiju, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

To su neslužbeno potvrdile hrvatske vlasti koje su jučer poslale dopis Nizozemcima da provjere informaciju je li neko nadležno tijelo dalo odobrenje za transakciju, s obzirom na to da se Sberbank nalazi pod sankcijama Europske unije zbog Putinove agresije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE PITANJE NACIONALNE SIGURNOSTI' /

Ekonomski analitičar: 'Šeiku Alketbiju nije interes dugoročni strateški razvoj Fortenove. On se time ne bavi'

Image
'TO JE PITANJE NACIONALNE SIGURNOSTI' /

Ekonomski analitičar: 'Šeiku Alketbiju nije interes dugoročni strateški razvoj Fortenove. On se time ne bavi'

"Točno je, javili su nam da niti je traženo odobrenje niti su oni izdali odobrenje za ovu transakciju", potvrdio je izvor iz hrvatskih vlasti.

Izgleda kako će se i dalje voditi polemika oko preuzimanja najveće hrvatske kompanije, s obzirom na to da investitori tvrde da su kupili 43 posto udjela, da Sberbank tvrdi da je transakcija izvršena do 31. listopada, a da Vlada i Uprava Fortenove kažu kako ništa o tome nisu znali i kako treba provjeriti je li prekršen zakon vezan uz sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, oglasio se i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Frano Matušić, koji je potvrdio da Nizozemska nije dala odobrenje za prodaju Fortenove ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Progovorio je i o mogućem kršenju sankcijskog režima EU te je istaknuo kako je 'to stvar organa progona, prema indicijama moguće je da se to dogodilo'.

'Treba li očekivati uhićenja u Hrvatskoj? U ovom trenutku to ne mogu govoriti, ali postoje indicije da su i hrvatski državljani sudjelovali u pokušaju kršenja sankcija"; kazao je i nastavio.

"Prema informacijama iz nizozemskog ministarstva vanjskih poslova Hrvatska je dobila odgovor da njihova tijela nisu dobila zahtjev pa ni odobrila transakciju. Transakcija se stoga ne može izvršiti. Hrvatska to smatra nezakonitim jer odobrenja nadležnih država nema, ni iz Nizozemske ni iz Hrvatske”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo