Objavljen popis zemalja u kojima se najzdravije jede, evo gdje je Hrvatska

Najzdravije se hrane građani Nizozemske, koja je pretekla čak Francusku i Švicarsku - zemlje čije su nacionalne kuhinje na glasu.

17.1.2014.
12:06
VOYO logo

Riječ je o listi koja se bavi prehrambenim navikama u raznim državama koju je objavila međunarodna mreža humanitarnih organizacija Oxfam. U obzir su uzeli dostupnost hrane u nekoj zemlji, njenu kvalitetu, raznolikost, cijenu hrane, koliko su pretilost i dijabetes zastupljeni u populaciji, te pristup čistoj vodi.

Nizozemci se hrane najzdravije

Na listi od 125 zemalja na prvom mjestu je Nizozemska i to zahvaljujući relativno niskoj cijeni hrane, malom broju oboljelih od dijabetesa te velikoj raznolikosti hrane ako se uspoređuje s drugim zemljama u Europi. Drugo mjesto dijele Francuska i Švicarska, a potom slijede, među prvih deset, Austrija, Belgija, Danska i Švedska, Italija, Portugal i Irska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji u regiji

Hrvatska je na tridesetom mjestu, što možda nije sjajna pozicija, ali bolji smo od gotovo svih zemalja u regiji. Slovenija se našla 33., Makedonija na 36., Albanija na 42. a BiH tek na 57. mjestu.

Hrvatska se prošla relativno loše ponajprije zbog činjenice što jedemo skupu hranu. Naime, hrvatski građanin u prosjeku na hranu potroši 32 posto ukupnog mjesečnog budžeta, što je gotovo tri puta više nego neki Europljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija se našla na 12. mjestu, dok Sjedinjene Američke Države i Japan dijele 21. mjesto.

Na dnu Oxfam-ove ljestvice su Laos, Bangladeš, Pakistan, Indija i Čad, zemlje u kojima je visok postotak pothranjene djece i otežan pristup čistoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo