Komentar nakon drame /

Nitko ne pobjeđuje Slovence devet puta zaredom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jednako uporni i karakterni, Nijemci i Slovenci, odigrali su najdramatičniju utakmicu dosad na Euru, koja je završila rukometnim raritetom

15.1.2018.
22:41
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nitko od slovenskih novinara nije bio optimističan uoči Njemačke. "Vujović se previše bavi svime osim momčadi"; "Izgubili smo od njih 11 puta na europskim prvenstvima, osam puta zaredom"; "Bit će možda i deset razlike", kazali su nam slovenski kolege prije utakmice njihove reprezentacije s braniteljem europskog zlata. Odmah su potegli s podatkom da je Njemačka dobila zadnjih osam utakmica protiv Slovenije na velikim natjecanjima, odnosno da je samo jednom u 15 pokušaja Slovenija uzela bod. No nitko ne pobjeđuje Sloveniju devet puta zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu je to bila neka druga Slovenija, u odnosu na prvu utakmicu. Kada imate karakternu momčad - nije nemoguće pobijediti europskog prvaka. "Analizirat ću pogreške koje sam napravio", komentirao je ponajbolji Slovenac Miha Zarabec nakon što je vodio momčad protiv Makedonije. Pravi stav jednog sportaša. Dirnuli su u uzroke, posljedica?

Furiozna Slovenija, koja je Nijemce ostavila bez gola prvih sedam minuta. Diktirali su ritam. U napadu je pogađao Mačkovšek, u obrani su iskakali svi, a sve je finiširao sjajni Urban Lesjak na golu. Premda su nastavak započeli suprotno, bez gola u prve četiri minute, sve su brzo vratili na staro, odnosno na četiri i pet razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali karakter i ustrajnost nitko ničime ne može oduzeti Nijemcima. Vratili su egal. Koju minutu kasnije poveli. Slovenija je dobila dvostruko isključenje u jednom napadu i ponovo, nakon Makedonije, u zadnjih pet minuta ušla s izjednačenim rezultatom. 

Uslijedila je drama, čiji je jedan od činova donio rukometni raritet. "Pravilo za koje znaju samo suci i delegati", ustvrdio je slovenski izbornik Vujović, koji nije propustio u nastavku rečenice reći da je "prvi puta u povijesti to pravilo moralo, naravno, biti upotrijebljeno protiv Slovenije.

Drama je to koja je pokazala kompleksnost rukometne igre. U 15-ak sekundi tri sporne situacije. Suci su vijećali podulje vrijeme. I donijeli odluku o kojoj će se raspravljati idućih dana. Videotehnologija je veliku slovensku pobjedu svela na - svemu unatoč - veliki bod. Nitko dakle, ni uz sudački poguranac, ne može pobijediti rukometnu silu poput Slovenije devet puta zaredom i 15. put u 16 utakmica.

Sve to posložilo je Veselinu Vujoviću da ponovo dirne u EHF, krovnu organizaciju europskog rukometa, žaleći se na suce koje oni izabiru. U prvoj utakmici Rumunji, ovaj put Litavci. "Rumunji sude zadnje prvenstvo, vjerojatno će ih EHF nagraditi suđenjem neke od utakmica za medalju", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EHF je još jedna od iznimno zatvorenih sportskih organizacija. Do informacija što je odlučeno iza zatvorenih vrata je nemoguće doći. Rukometna agenda je nešto vidljivija. Slogan ovog prvenstva bazira se na njoj, glasi "Igra koja će vas hipnotizirati". 

No čitavo Vujovićevo ponašanje vraća nas na problem koji mu zamjeraju slovenski novinari: bavi li se previše svime osim momčadi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo