Apsurd obrazovanja / Nitko im ništa ne može: Dvoje učenika još nije položilo popravne ispite od prošle godine

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nitko nije dao odgovor na pitanje tko je u ovim slučajevima povrijedio prava djece - roditelji, škola ili Ministarstvo

12.2.2019.
8:16
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U hrvatskim školama već je davno počelo drugo polugodište, ali dvoje učenika iz zagrebačkih škola još uvijek nije položilo popravne ispite od prošle godine. Da bi stvar bila još zanimljivija, kad god da ih polože, mogu upisati viši razred iako trenutno ne pohađaju nastavu. 

Barem tako smatra Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoje zakonske zapreke da učenik u veljači upiše viši razred. Smatra se da je učenik stekao uvjete za pohađanje sljedećeg razreda pozitivnim uspjehom prethodnog razreda", stoji u odgovoru Ministarstva na upit novinara 24sata.

Prema podacima koji su poznati redakciji novinara 24sata, učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije prošlog je tjedna trebala po sedmi put izaći na popravni ispit iz povijesti, ali ispit je bio odgođen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otac je došao i rekao kako je njegova kći sve naučila, ali joj on ne dopušta da odgovara dok god sam ja u komisiji", kazao je njen profesor Josip Tičić.

U Ministarstvu kažu da se razlozi i način polaganja razrednih i predmetnih ispita utvrđuju statutom škole. Međutim, kazali su kako je u Gornjogradskoj gimnaziji u tijeku inspekcijski nadzor pa nisu mogli otkriti detalje slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko učenik zbog bolesti ili nekok drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom, odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu, poručili su u Ministarstvu.

No, nisu objasnili kako je moguće da učenik koji nije prisustvovao cijelom jednom polugodištu i gotovo polovici drugoga u toj istoj školskoj godini upiše novi razred. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će učenici nadoknaditi propušteno gradivo?

"Učenici o kojima je riječ nadoknađuju gradivo koje nisu slušali, a za isto škola može organizirati i dopunsku nastavu", rekli su u Ministarstvu.

U Zakonu piše da se učeniku utvrđuje negativan uspjeh ako u propisanim rokovima nije položio popravni ispit i da takav učenik ponavlja razred. No, iz Ministarstva su kazali da se "rokovi koji su zakonom ili drugim propisom regulirani odnose na redovito stanje, rad i postupanje školskih ustanova". Međutim, u Ministarstvu nisu znali objasniti tko i kad utvrđuje da je riječ o izvanrednoj situaciji, a ne redovitom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonski rok za održavanje popravnog ispita je 25. kolovoza, ali situacija s punoljetnim učenikom Treće ekonomske škole u Zagrebu isto nije riješena. Zbog njega je prosvjetna inspekcija već nekoliko puta dolazila u školu i poništavala ispite.

Imao je četiri zaključene jedinice na kraju prošle godine, ali nije pao razred. Njegovi roditelji su se žalili na ocjene iz dva predmeta, nekoliko je puta izlazio na ispite pred povjerenstvom i uspio je steći uvjete za popravni ispit. Na dodatnoj nastavi iz hrvatskog, koju je pohađao dok su njegovi razredni kolege već slušali nastavu, profesorica mu je zaključila jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija je tada opet došla u školu i naredila da mu ponište ocjenu jer na ispitima koje je rješavao nije pisao datum niti mu je profesorica ostavila prostor da napiše svoje ime i prezime.

Treća ekonomska škola nije znala u koji razred ga smjestiti, a iz 24sata su iz izvora bliskih Ministarstvu doznali da ga u dokumentima vode u kategoriji "bez odjeljenja". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije dao odgovor na pitanje tko je u ovim slučajevima povrijedio prava djece - roditelji, škola ili Ministarstvo, piše 24sata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo