novi državni proračun / Ništa od rasterećenja plaća! Primorac za RTL Danas: 'U ovom trenutku to nije opcija'

Zašto u proračun nije uvršten prihod od poreza na ekstra dobit poduzećima, ministar je kazao, da su u proračun uvršten elementi za koje se znaju točne procijene fiskalnih učinaka i za koje su zakoni doneseni ili su prijedlozi zakona upućeni u proceduru

14.11.2022.
20:02
VOYO logo

Prvi hrvatski proračun iskazan u eurima komentirao je Adrian De Vrgna s ministrom financija Mrkom Primorcem.

"Rasterećenje plaća, ako govorimo o porezu na dohodak u ovom trenutku nije opcija iz više razloga. Jedna od razloga je to što se iz tog poreza financiraju jedinice lokalne samouprave. Mi smo kada govorimo o rasterećenju plaća došli do nekakve prihvatljive razine. Više nije moguće tu razinu dalje povećavati bez značajnije reforme poreznog sustava koja bi uključivala uvođenjem eventualno novog poreza", objašnjava ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li bivši ministar Marić ostavio "vrući krumpir", Primorac je odgovorio da ne smatra da je to istina te nije dodatno htio komentirati odlazak bivšeg ministra. "Ministar Marić je radio dobra posao. Napravio je velike iskorake u pogledu poreznog rasterećenja", dodao je Primorac.

Image
krizna godina /

Imamo proračun i to po prvi put u eurima! Iznosi gotovo 25 mlrd. eura i 9% je viši nego lani

Image
krizna godina /

Imamo proračun i to po prvi put u eurima! Iznosi gotovo 25 mlrd. eura i 9% je viši nego lani

"Što se tiče zamrzavanja cijena artikala, to je mjera iz resora ministra Filipovića. Ministar prati stanje i on će napraviti određene analize, kao što je to i činio. Na temelju tih analiza ćemo odlučiti. Nemam savjeta za njega u ovo vrijeme", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li izbjeći recesiju? "Najavljivali smo u nekoliko navrata da ćemo na kraju godine osjetiti značajno usporavanje gospodarskog rasta i to očekujemo i u prvom kvartalu sljedeće godine. Činit ćemo sve da očuvamo i potencijal rasta, odnosno da kroz proračun koji smo izglasali danas na Vladi, održimo tu razinu koja nije velika, ali je pozitivna", rekao je ministar

Zašto u proračun nije uvršten prihod od poreza na ekstra dobit poduzećima, ministar je kazao, da su u proračun uvršten elementi za koje se znaju točne procijene fiskalnih učinaka i za koje su zakoni doneseni ili su prijedlozi zakona upućeni u Saborsku proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj porez bi trebao biti donesen do kraja godine. On će se odnositi na dobit ostvaren u 2022. godine, a uplaćivat će se 2023.", rekao je ministar i kazao kako trenutno ne može komentirati o kojoj stopi će se raditi.

Ministar nije htio komentirati koje resore će zahvaćati nova uredba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo