'Baci se na pod' / Nina Violić: 'Žene ne odlaze iz brakova jer su hrabre, nego imaju osjećaj da će umrijeti ako ostanu'

Image

Novi film Nine Violić prikaz je posljednjih pola sata jednog braka iz tri različite perspektive

2.6.2022.
23:16
VOYO logo

Posljednjih pola sata jednog braka, tri istine, jedna priča kroz perspektivu žene - sve ovo prikazuje film 'Baci se na pod' u režiji Nine Violić.

Nju ne treba posebno predstavljati, radi se o jednom od najvećih glumačkih talenata koje smo ikada imali, prvakinja je drame HNK, i dobitnica više nagrada nego što bi čovjek stigao nabrojati u trajanju RTL Direkta, u čijem se studiju predstavila svoj novi film. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSBENA ČESTITKA /

Glumici Nini Violić za jubilarni rođendan javila se primalja iz riječkog rodilišta: 'Na mojim rukama ste ugledali svijet'

Image
POSBENA ČESTITKA /

Glumici Nini Violić za jubilarni rođendan javila se primalja iz riječkog rodilišta: 'Na mojim rukama ste ugledali svijet'

"Htjela sam uzeti jedan događaj koji je jednako traumatičan za sva tri lika, jer sam se htjela baviti njihovim perspektivama. To je film o tome da svaka istina je osobna istina, sve što smo doživjeli, bilo lijepo ili ružno, nije objektivno", objašnjava Violić.

Prvi dio filma je dječakova perspektiva, a glumi ga Bruno Frketić Bajić. Muža glumi Goran Bogdan, a Nina igra ulogu žene. U filmu se još prikazuje "luda tetka iz Amerike", a Nina kaže da ga je pisala za francusko-američku glumicu Lee Delong čiji stil i humor obožava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Film je ustvari bio pripremljen za te ljude", otkrila je Violić.

"Scenarij sam nekako završila sa svojom psihoterapeutkinjom Volgom Šorinić. Nisam htjela autorski ja pričati neku istinu. To me najviše zanima s publikom, mogu se opredijeliti za onoga koji im je najsimpatičniji, za onoga u čiju priču vjeruje. Može se energetski opredijeliti. Meni će biti drago ako se opredijeli za bilo koju priču jer se nadam da su podjednako zastupljene", kaže Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama prošla kroz razvod

Violić je ovo prvi film i kaže da joj trema nije bila nepoznata jer je kroz razvod braka i sama prošla, a zato je temu i odabrala.

"Najviše sam htjela govoriti o tome da roditelji koji su potpuno zaluđeni svojim projekcijama su u svom svijetu, svojim mrakovima, krivnjama, dok dijete ako ima ljubav oba roditelja u stvari nije u problemu. On nije žrtva i ja se nadam da će to tako izaći van", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete je u filmu zaokupljeno svojim svijetu, koji je u filmu prikazan pomoću lutaka. Na taj su dio posebno ponosni jer nitko od njih nije imao iskustva s lutkarstvom u filmu.

Direktor fotografije je proslavljeni hrvatski snimatelj Vanja Černjul, koji je radio film 'Crazy Rich Asians' i seriju 'Kronike Times Squarea', a više je puta nominiran za Emmyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni ja ni Vanja ne gledamo na film kroz to kako će on izgledati. Za mene je on tu bio jedna velika podrška. Puno je radio s glumcima koji su režirali. Kada sam ja rekla da bi režirala, svi su me gledali kao da sam poludjela. On je rekao može, samo se moraš organizirati. U njega sam imala potpuno povjerenje", kaže.

Goran Bogdan pomagao u režiji

Nina, koja je prvi puta bila u ulozi režisera, kaže da joj je glumački dio najjednostavniji i potpuno se opustila u eksperimentu. Kaže da su ovdje jedni drugima bili korektivi, a Bogdan joj je puno pomogao u režijskom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam htjela stvoriti uvjete da se dogode neke neočekivane stvari i dogodile su se", kaže Violić.

"Naše macho društvo podrazumijeva ostavljene žene i muškarce koji vode dvostruki život, a iz mojeg iskustva brak napuštaju uglavnom žene zato što u većini situacija žele od života više nego njihovi muževi", rekla je jednom prilikom, no sada je ponudila i drugačiju perspektivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toksične veze

"Danas sam pričala sa svojom psihologicom i ona tvrdi da muškarci isto tako odlaze, no ja ne znam ni jednom. Možda sam rekla nešto krivo. No, u mom krugu ljudi niti jedan frajer nije otišao jer je bio samo nezadovoljan, uvijek je imao neku drugu ženu ili nešto. A za žene ne mislim da su hrabre, nego da postoji nezadovoljstvo. Kada nam je loše to postane do te mjere toksično da imamo osjećaj da ćemo umrijeti ako se od tamo ne spasimo. Mislim da je to jedna duboka patnja žene koja je možda čak i smiješna, ja se nadam da će u filmu možda biti i duhovita", rekla je.

Film izlazi na Mediteran film festivalu u Splitu i otvorit će festival 16.6., a 19.6. je premijera u Ljetnom kinu Tuškanac u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo