Nikolić UN-u: Podržite nas u traženju istine o Srbima kojima su vađeni organi

Predsednik ne namerava da prihvati prijem Kosova u UN

25.9.2013.
23:07
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da Srbija očekuje da najkasnije u januaru 2014. godine započne pregovore o članstvu u EU i izrazio nadu da ti pregovori neće trajati "predugo ili beskonačno", objavio je Tanjug.

Istovremeno, Nikolić je naglasio da je Srbija sporazumima sklopljenim uz posredovanje EU pokazala da želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan život, ali da to nikako ne znači da namerava da prihvati prijem Kosova u UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN, predsednik Srbije je istakao da "Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU".

"Nadam se da ću vas na narednom zasedanju Generalne skupštine izvestiti o toku tih pregovora za koje verujem da neće trajati predugo ili beskonačno, kao i o napretku koji cće Srbija kontinuirano ostvarivati na svom putu ka punopravnom članstvu u EU", rekao je srpski predsednik obraćajući učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je apelovao da mandat UNMIK na Kosovu ostane nepromenjen, da se broj pripadnika Misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju.

Takođe, rekao je i da Srbija podržava delovanje Misije EULEKS na KiM, ali da ta Misija, zadržavajući statusno neutralni pristup, treba da nastavi da pomaže da se u "Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino njima i ugrožena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je pozvao zemlje članice UN da podrže Srbiju u naporima da se sazna istina vezana za kidnapovanje i ubijanje Srba na KiM kojima su organi vađeni i prodavani.

"Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, senator iz Švajcarske dokazao je, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope potvrdila da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa Kosova i Metohije organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba kojima su organi vađeni i prodavani", podsetio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi nismo bili u mogućnosti da sprovedemo sudski postupak za te zločine koji su se desili krajem dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, a koji do sada nisu viđeni nigde na svetu, dodao je Nikolić.

"Uvereni smo i dalje da je u istragu neophodno uključiti i Ujedinjene nacije", rekao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se osvrnuo i na rad Haškog tribunala, rekavši da je taj sud "zloupotrebio mandat koji mu je dao Savet bezbednosti, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Foto: Medija centar Beograd

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo