Nikolić: Ne možemo sebe da zgazimo zbog datuma

Neke granice ne mogu da se pređu, kaže predsednik

16.4.2013.
22:56
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe, a to je potpuno prostiranje insitucija iz Prištine na celu teritoriju Kosova i Metohije i dodao da bez Srbije nema nezavisnosti Kosova što je adut da se Priština u razgovorima natera da prihvati ono što je razumno i normalno.

Nikolić je u intervju za Hepi televiziju rekao da je Srbija svojevremeno prihvatila da EU organizuje razgovore između Beograda i Prištine zato što želi da ispuni uslove EU čime bi pomogla sebi da otpočne pregovore i jednog dana bude njen punopravni član.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da je tada neko razmišljao o tome da su to ustvari pregovori o nezavisnosti KiM, odustao bi od te ideje i sve bi ostalo u okviru SB UN, tamo gde je i mesto. Međutim, sada je to veoma teško jer postoje različite blokade i u samom SB UN – naveo je Nikolić, a prenosi Tanjug.

Bez Srbije nema nezavisnosti KiM

- Kako postoje države koje nikada neće priznati nezavisnost (Kosova) tako postoje i one koje su to priznale a imaju isto pravo veta i tu je potpuna blokada. I zbog toga sam i ranije govorio da bez Srbije nema nezavisnosti KiM i da je to ustvari adut da se Priština natera da prihvati ono što je razumno i normalno - rekao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da pretpostavlja da iz Brisela ima "tihog" pritiska na članove našeg pregovaračkog tima i saradnike i neposredno predsednika Vlade i prvog potpredsednika da popuste.

- Ali sasvim je jasno da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe - ta granica je potpuno prostiranje insitucija iz Prištine na celu teritoriju KiM, posebno prostiranje na četiri opštine na severu KiM, jer bi to značilo da Srbi nestaju sa tog prostora... Mi imamo podršku građana za ovakvo ponašanje i to je očigledno i samo ovakvim ponašanjem možemo da odbranimo Srbiju - rekao je predsednik države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podvukao da Srbija traži nastavak pregovora, da je popustila čak i od stava sa kojim je otišla na pregovore ali da je dalje nemoguće. Nikolić je naveo i da od tri uslova koje je Srbija postavila prihvatanje samo jednog, ne znači da je to prihvatljivo za Srbe.

Moraćemo da odstupimo

Nikolić je ukazao da je datum za otpočinjanje pregovora sa EU veoma bitan, ali da on nije razlog da Srbija "sebe zgazi" i prihvati sva odricanja koja joj se nameću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da dobijanje datuma predstavlja još jedan položen ispit, da je to znak da ste ispunili neke uslove, da se time konačno kaže da je stanje u državi dobro. Prema njegovim rečima, to je i znak za investitore, da ulažu, stvaraju profit, reinvestiraju, a ispunjeni uslovi i implementacija čine da ljudi od tada žive bolje i to osete. Nikolić je rekao da je zbog realnosti očigledno da od nečega možemo i od nečega moramo da odstupimo.

- Datum je veoma bitan i zbog toga datuma nismo tako tvrdoglavo rekli da u Ustavu piše tako i tako i ne mislimo da od toga odstupimo. Ali datum nije razlog da Srbija sebe zgazi, da prihvati sve ustupke i sva povlačenja, sva poniženja i sva odricanja koja joj se nameću pošto mi se čini da, kada u kući u kojoj živi težak bolesnik, ni torta nije slatka - rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ostajemo pri istim prioritetima, posvećeni EU i želji da budemo punopravni član - poručio je predsednik Srbije.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo