Nikolić ide u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU

Kad neće Ivo Tomi, onda će Toma Ivu

10.6.2013.
18:36
VOYO logo

Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Zagreb, na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna.

Josipović je, u emisiji hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", rekao da je dobio potvrdu da Nikolić dolazi i da nije daleko dan njihovog "službenog susreta", prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Hrvatske je podsetio da se sa Nikolićem već sretao, u Londonu na otvaranju Olimpijskih igara, a zatim u Vatikanu. Najavio je i da će se sresti i na skupu u Slovačkoj za desetak dana.

Na pitanje hoće li doći do njihovog službenog susreta, Josipović je rekao da "taj dan i nije tako daleko, niti bi trebao biti". Podsetio je na svoj stav da sastanci državnika nisu sami sebi svrha, već treba da ponude javnosti ono što je dobro i prepoznatljivo u politikama dveju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ojačala je saradnja oko pitanja nestalih, za šta sam predlagao da bude ključna kao preduslov za sastanak, a vidim i da se pojačava saradnja oko drugih stvari, što sve znači da se sastanak mene i Nikolića bliži - rekao je Josipović.

Podsetimo, dvojica predsednika još se nisu zvanično srela otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prošle godine. Nakon što je Nikolić zamenio Tadića, u nekoliko navrata razmenjivale su se "teške reči" između dva predsednika, a Josipović nije želeo da dođe na inauguraciju novog predsednika Srbije. On je i nakon toga više puta izjavljivao da je na Nikoliću da načini prvi korak i da treba da uveri zvanični Zagreb da je promenio način razmišljanja, na kom mu zamera Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od "spornih" stavova su Nikolićeve izjave o Vukovaru i ratu u BiH.

Inače, najavu da će Nikolić otputovati u Zagreb na proslavu povodom prijema Hrvatske u članstvo EU pre nekoliko dana dala je hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić i Josipović trebalo je da se sretnu, službeno, početkom juna u Ohridu na Samitu predsednika država Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, ali je taj samit otkazan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo