Nikada neću zaboraviti jauke u noći

S Haitija se kući u utorak poslijepodne vratio 46- godišnji Mostarac Dražen Rozić. Na proputovanju, u Zagrebu, novinarima je ispričao strahote koje doživio boraveći u zemlji pogođenoj potresom

9.2.2010.
23:38
VOYO logo

Dražen Rozić, koji je na Haitiju radio za Međunarodni institut za migracije, u utorak je na svom proputovanju za Mostar sletio u zagrebačku Zračnu luku. Kaže kako je u Port-au-Princeu posljednjih mjesec dana proveo kao humanitarac, dijeleći sudbinu stanovnika koji su 12. siječnja ostali bez svega. On je na taj dan ozlijedio nogu skačući s balkona u strahu od potresa. No unatoč ozljedi pomagao je na aerodromu.

"Na aerodromu smo dočekivali avione s humanitarnom pomoći. Počela je stizati već drugi dan. Skupljali smo je i vozili u skladišta odakle su je distribuirali u kampove. Trebalo se organizirati da je što prije skupimo na jednome mjestu", priča 46-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pomoć je bila potrebna i njemu. Kuću mu je uništio potres, pa je prvih desetak dana spavao u automobilu.

"Bio sam toliko umoran da sam mogao spavati na grani". pojašnjava dodajući kako je poslije automobil zamijenio šatorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz potresa pamti jauke, urušavanja i zapomaganja. te kaže kako je tek jutro otkrilo pravu silinu razaranja.

"Mrtvi po cestama. Tad ih još nisu bili pokrili. Djeca, stradala...", priča dodajući kako nikada neće moći zaboraviti slike i zvukove koji su dopirali do njega u tropskoj noći nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je dobro. Distribucija hrane ide. Grad je prazan. Mnogo stanovnika iselilo se kod obitelji u druge dijelove zemlje. Sreća u nesreći jest da je Haiti prije potresa imao mrežu mirovnih snaga. No to nije dovoljno. Nisu organizirani unutar sebe. Međunarodne snage mogu pomoći samo do određene granice", kazao je Dražen za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo