Mijenjate ili tražite posao? / Nikad veća potražnja za radnicima: Ovo je 5 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj 2023.

Image
Foto: Sanjin Strukic/Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Shutterstock

Analitičari ocjenjuju da tržište rada ostaje snažno, pa raste i potreba zapošljavanjem stranih radnika i umirovljenika

8.1.2024.
17:03
Sanjin Strukic/Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

Snažna potražnja za radnom snagom nastavljena je i tijekom prošlom godine, ali nešto manjim intenzitetom nego prethodne dvije godine, pokazuje OVI, mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta Ekonomskog instituta. U odnosu na 2022. godinu porastao je 3,6 posto, dok je u usporedbi s pretkriznom 2019. godinom veći za 37 posto, "što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama".

Image
kronično fali radne snage /

Pomama za ovim radnicima nastavit će se i u 2024. godini: Ako niste znali, ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Image
kronično fali radne snage /

Pomama za ovim radnicima nastavit će se i u 2024. godini: Ako niste znali, ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Gotovo čitav doprinos godišnjem rastu potražnje za radnicima imali su oglasi u kojima se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, što i nije iznenađujuće imajući u vidu strukturu ekonomije i sektore koji potiču rast. Potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom i niskom kvalifikacijom pridonijela je za tek pola postotnog boda. "Stoga se i udio oglasa sa srednjom stručnom spremom povećao za 1,2 postotna boda na 61,9 posto, dok su se udjeli i visoke stručne spreme i niske kvalifikacije smanjili tijekom 2023. godine", objašnjava Ekonomski institut, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome u prilog govore i podaci o najtraženijih pet zanimanja među kojima su se nalazila zanimanja prodavača, konobara, kuhara, skladištara i vozača koji se u odnosu na 2022. sa šestog popeo na peto mjesto i tamo zamijenio zanimanje knjigovođe. Najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari i vozači, dok je najviše pao interes za programerima, informatičarima, dizajnerima i kuharima. Na rang ljestvici najtraženijih zanimanja programeri su pali s 12. na 23. mjesto, dok su se teleoperateri i učitelji popeli za četiri mjesta (teleoperateri s 23. na 19., a učitelji s 14. na 10. mjesto).

Analitičari ocjenjuju da tržište rada ostaje snažno, pa raste i potreba zapošljavanjem stranih radnika i umirovljenika. Iako će trendovi u ovoj godini djelomično ovisiti o razvoju gospodarske situacije u europodručju i ostalim tržištima, glavna odlika domaćeg tržišta rada i dalje ostaje manjak radne snage u pojedinim djelatnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sindikalisti kritično o uredbi kojom se dižu plaće

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo