NIKAD U POVIJESTI NIJE BILO TOLIKO PREBJEGA: / 'Plenkovićeva Vlada trebala je pasti još u svibnju 2017. godine...'

Image
Foto: Pixsell
19.5.2020.
18:03
Pixsell
VOYO logo

"Nikad dosad u jednom sazivu Sabora nije bilo više prebjega"; kao protivnici HDZ-a na posljednjim izborima 2016. su u Sabor ušli HNS-ovci Milorad Batinić, Stjepan Čuraj, Božica Makar, Bernarda Topolko i Marija Puh, SDP-ovci Tomislav Saucha, Zdravko Ronko, Milanka Opačić, Mario Habek, Ana Komparić Devčić i Siniša Varga, Kažimir Varda iz HSU-a te HSS-ovac Mladen Madjer. Svi su oni prešli u tabor koji podržava Vladu premijera Andreja Plenkovića, piše Novi list.

Bez podrške zastupnika koji su svoje mandate osvojili na listi na čelu sa Zoranom Milanovićem, ta bi Vlada pala već u svibnju 2017. Riječ je o iznimno rijetkoj pojavi po kojoj će jučer raspušteni deveti saziv Sabora ostati zapamćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKI SABOR JE RASPUŠTEN! /

'Za' je glasalo 105 zastupnika, Milanović će odlučiti idemo li na izbore u lipnju ili srpnju

Image
HRVATSKI SABOR JE RASPUŠTEN! /

'Za' je glasalo 105 zastupnika, Milanović će odlučiti idemo li na izbore u lipnju ili srpnju

Kako su se opravdavali?

HNS se pokušao opravdati politički obrat i odluku o suradnji s HDZ-om željom da provedu obrazovnu reformu. Saucha nikad nije otkrio što ga je potaknulo da podrži Plenkovića, Milanka Opačić tvrdila je da je bila marginalizirana u stranci, a Ronko je javnost uvjeravo da mu je cilj spriječiti koaliciju HDZ-a i SDP-a.

Prvi prebjeg Varda smatrao je da predstavnici umirovljenika nemaju izbora nego biti uz Vladu. Madjer je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku priopćio da prelazi Milanu Bandiću jer "mora misliti na sebe". Bandić je ljude koje je okupio u svom klubu nazvao "žetončićima". Varda, Opačić, Ronko, Komparić Devčić, Madjer i Varga ipak su bili lojalniji Plenkoviću nego zagrebačkom gradonačelniku, tako da Bandić nije mogao ucjenjivati Vladu oslanjajući se na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva spretnost

Kada je u pitanju HDZ, Plenkovića su s njegove liste napustili Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Hrvoje Zekanović. Iako je 17 zastupnika HDZ-a glasalo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, do kraja su davali podršku Vladi. Kako piše Novi list, ni jedan premijer prije njega nije imao tako osjetljivu situaciju u Saboru, što znači da je bio politički vrlo spretan u održavanju na vlasti.

Na početku je iz Živog zida u Most prešao Hrvoje Runtić, ali dio Mostovaca je kasnije otišao, Vlaho Orepić, Marko Vučetić, Tomislav Panenić i Ante Pranić. Jedno vrijeme u Klubu Mosta bio je i Tomislav Žagar nakon izlaska iz SDP-a, ali je potom pristupio u HSU. Orepić je promijenio tri opcije, a poslije odlaska iz Mosta osnovao je vlastitu stranku, da bi danas bio u HSS-u. Iz Živog zida izašli su Ivan Pernar, koji je osnovao novu stranku, i Branimir Bunjac, a Vilibor Sinčić je u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo