NIJE TEŠKO POGODITI ŠTO ĆE SE DOGODITI NAKON IZBORA: / Gotovo svi Škorini nositelji lista bili su u HDZ-u, na HDZ-ovoj listi, ministri HDZ-a...

Image
Foto: Pixsell

Prvoistaknuti kandidati na listama Domovinskog pokreta, tzv. nositelji u gotovo svim izbornim jedinicama bili su članstvom ili na neki drugi način povezani s HDZ-om

3.7.2020.
15:45
Pixsell
VOYO logo

Iako izbori još nisu ni održani, mnogi već pokušavaju raspetljati poslijeizborne čvorove do kojih će neminovno doći jer teško da će i HDZ ili Restart koalicija na čelu sa SDP-om moći sastaviti vladu bez nekog trećeg. Kibiceri veće šanse daju HDZ-u tvrdeći da je SDP-ov koalicijski potencijal manji. Gleda li se isključivo po svjetonazorskom ključu, SDP-ovi mogući partneri tek su lievo-zelena koalicija Možemo!, savez u kojem su Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, a u nategnutoj varijanti i Most kojem nije splasnula netrpeljivost spram HDZ-a.

Image
ŠKORO OTKRIO AMBICIJE: /

'Spreman sam postati premijer'; Objasnio je i zašto bi iz praćke gađao Bernardića i Plenkovića

Image
ŠKORO OTKRIO AMBICIJE: /

'Spreman sam postati premijer'; Objasnio je i zašto bi iz praćke gađao Bernardića i Plenkovića

Krije li se koalicijski vrag u detaljima?

S druge strane, nesumnjivo najpoželjnija "udavača" nakon izbora bit će Domovinski pokret Miroslava Škore. Budući da je riječ o formaciji koja je na političkom spektru desnije od HDZ-a, njihov poslijeizborni pakt čini se izglednijim. Sam Škoro u kampanji je govorio da eventualna suradnja s HDZ-om dolazi u obzir samo pod uvjetom da Andrej Plenković više ne bude premijer, nego eventualno ministar vanjskih poslova. S druge strane, Plenković je Škori uzvratio da o takvom scenariju može jedino sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mnogi nepomirljivi, čak i ratoborni stavovi iz kampanje već nakon objave neslužbenih rezultata lako mogu postati miroljubivi i konstruktivni. Uostalom, iz Domovinskog pokreta već neko vrijeme stidljivo probijaju izjave koje upućuju na to da se poslijeizborna suradnja s HDZ-om podrazumijeva. Možda, kao i obično, vrag leži u detaljima. Primjerice, u činjenici da su gotovo svi nositelji lista Domovinskog pokreta bili članstvom povezani s HDZ-om, u HDZ-ovoj Vladi ili pak na neki drugi način povezani s HDZ-om. Pogledajmo...

I. IZBORNA JEDINICA - ZLATKO HASANBEGOVIĆ

Iako iz njegovih usta nećete čuti ništa lijepoga o sadašnjem šefu HDZ-a, činjenica jest da je Zlatko Hasanbegović do 2017. bio član HDZ-a i da je nakon izbora 2015. godine, u kratkotrajnoj vladi "nestranačkog stručnjaka" Tihomira Oreškovića (u kojoj je pravi šef zapravo bio Tomislav Karamarko) ovaj bio ministar kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

II. IZBORNA JEDINICA - MIROSLAV ŠKORO

I sam Škoro je bio član HDZ-a u vrijeme dok je stranku vodio Ivo Sanader. Primljen je uoči parlamentarnih izbora 2007. skupa s Dinom Rađom, a kratko je bio zamjenski zastupnik u Saboru, od 11. siječnja 2008. do 19. studenoga iste godine, dok se u saborske klupe nije vratio ondašnji smijenjeni ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević. Škoro je i pjevao na nekim predizbornim skupovima HDZ-a u kampanji 2015. godine.

Image

30.10.2007., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader predstavio program stanke uoci parlamentarnih izbora te nove clanove stranke kojima je urucio clanske iskaznice HDZ-a. Miroslav Skoro, Sanja Zupe, Ivo Sanader. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

III. IZBORNA JEDINICA - DAVOR DRETAR DRELE

Poznati pučki zabavljač, televizijski voditelj i ugostitelj Davor Dretar zvani Drele nije, koliko je poznato, bio član HDZ-a, ali je 2009. godine bio u stožeru tadašnjeg predsjedničkog kandidata i HDZ-u bliskog Nadana Vidoševića. Kasnije je bio i član Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IV. IZBORNA JEDINICA - VESNA VUČEMILOVIĆ

Škorina sestra Vesna Vučemilović prije ovih izbora nije bila poznata široj javnosti, a koliko je poznato ni politički aktivna. U aktualnoj kampanji u svojim je istupima bila vrlo oštra spram HDZ-a i gospodarske politike Plenkovićeve vlade, a neki je spominju kao moguću kandidatkinju za ministricu gospodarstva.

V. IZBORNA JEDINICA - IVAN PENAVA

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava donedavno je bio član HDZ-a koji je dugo talasao protiv Plenkovića i taktički birao trenutak kada će otići iz stranke. Izlazeći, sa sobom je poveo i u Domovinski pokret preveo sve gradske vijećnike HDZ-a. Na odlasku je znakovito poručio: "Nemojte očekivati, neću nikad loše govoriti o HDZ-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

03.05.2019., Vukovar - Na Memorijalnom groblju odala se pocast poginulim nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu. Gradonacelnik Vukovara Ivan Penava, predsjednik Vlade Andrej Plenkovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

VI. IZBORNA JEDINICA - STJEPO BARTULICA

Ovaj konzervativni intelektualac, kako ga nazivaju, povratnik je iz SAD-a i predaje političku filozofiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Bio je savjetnik za vjerska pitanja predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, kasnije i savjetnik za vanjsku politiku već spomenutog premijera Oreškovića, čija je vlada bila pod kapom Karamarkova HDZ-a.

VII. IZBORNA JEDINICA - SLAVEN DOBROVIĆ

Slaven Dobrović je sredinom svibnja napustio Most i pridružio se Škorinom pokretu. Bio je ministar zaštite okoliša i energetike u vladi Tihomira Oreškovića (koja se već znakovito puno puta spominje u ovom tekstu) od siječnja do listopada 2016. godine, a potom i u Plenkovićevoj vladi, dok ovaj nije 27. travnja 2017. naprasno razriješio sve ministre iz Mostove kvote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

10.02.2017. Sibenik - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sastao se sa zupanom Sibensko-kninske zupanije Goranom Paukom, zupanom Splitsko-dalmatinske zupanije Zlatkom Zevrnjom te v.d. ravnateljem Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lecevica, Tomislavom Sutom. Uz predsjednika Vlade nazocili su i ministar zastite okolisa i energetike Slaven Dobrovic i drzavni tajnik u Ministarstvu zastite okolisa i energetike Ante Cikotic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VIII. IZBORNA JEDINICA - CARLA KONTA

Dr. sc. Carla Konta povjesničarka je iz Rijeke i profesorica u tamošnjoj srednjoj talijanskoj školi. Da je i ona bila bliska HDZ-u kazuju neke arhivske vijesti iz vremena uoči lokalnih izbora 2017. godine kada se spominjalo da će ona biti HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke. To se ipak nije dogodilo, jer je na dvoboj SDP-ovom Vojku Obersnelu HDZ na koncu poslao Kristjana Staničića.

IX. IZBORNA JEDINICA - HRVOJE ZEKANOVIĆ

Hrvoje Zekanović u prošli je saziv Sabora ušao kao član Hrasta na listi (Plenkovićeva) HDZ-a. Kasnije je postao jedan od oštrijih kritičara HDZ-a i Plenkovića s kojim se razišao u vrijeme ratifikacije Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

X. IZBORNA JEDINICA - RUŽA TOMAŠIĆ

Nakon HSP-a i HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić sada je dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke i već treći put zastupnica u Europskom parlamentu. Prva dva eurozastupnička mandata osvojila je 2013. i 2014. godine kao kandidatkinja s liste HDZ-a. U oba navrata ona i Plenković dobili su najviše preferencijalnih glasova. Uglavnom, dobro se znaju još iz Bruxellesa.

Image

27.03.2015., Zagreb - U hotelu Eplanade odrzana je konferencija na temu Hrvatska most EU prema Jugoistocnoj Europi. Ruza Tomasic , Andrej Plenkovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo