NIJE MU UTVRĐEN PROPUST: / Smijenjeni NO HRT-a traži da se smijenjenog urednika Novokmeta vrati u 'Otvoreno'

Image
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
14.7.2017.
19:59
Grgur Žučko/PIXSELL
VOYO logo

Novokmet je smijenjen sredinom lipnja nakon emisije u kojoj se u sklopu teme o korpupciji u sportu govorilo o suđenju Zdravku Mamiću. Idućeg dana na tu je emisiju reagirao USKOK požalivši se kako Novokmet nije pozvao u emisiju nikoga od njihovih predstavnika.

Image
SMIJENJEN UREDNIK EMISIJE 'OTVORENO' U KOJOJ SE BURNO RASPRAVLJALO O MAMIĆU: /

'Napravio je propust'

Image
SMIJENJEN UREDNIK EMISIJE 'OTVORENO' U KOJOJ SE BURNO RASPRAVLJALO O MAMIĆU: /

'Napravio je propust'

"Odluka o razrješenju ne postoji"

"Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo ta institucija nadležna za procesuiranje korupcije, pa tako i one u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji", stajalo je u pismu koje je USKOK poslao na Prisavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po primitku pisma, ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Renato Kunić smijenio je Novokmeta zaključivši da je ovaj nepozivanjem predstavnika USKOK-a, učinio profesionalni propust i da emisija nije bila u skladu sa standardom javnog medijskog servisa.

No, nadzorni odbor HRT-a je, kako javlja N1 televizija, na svojoj posljendjoj sjednici u dosadašnjem sazivu, ustvrdio da "nije došlo do prekoračenja ovlasti iz Članka 33. Statuta HRT-a, obzirom da odluka o razriješenju urednika emisije Otvoreno ne postoji, niti ju je ravnatelj PJ Programa ikada potpisao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niej zatraženo mišljenje Etičkog povjerenstva

Osim toga NO je utvrdio da su Kunić i v.d. glavnog urednika HTV1 Bruno Kovačević povrijedili postupak propisan etičkim kodeksom ne zatraživši mišljenje Etičkog povjerenstva, kojim bi se utvrdila Novokmetova povreda članka 8. Etičkog kodeksa "a bez čijeg se mišljenja povreda etičkog kodeksa ne može utvrditi."

Nadozrni odbor je također zaključio da su Novokmetu povrijeđena njegova prava koja proizlaze iz radnog odnosa te je od glavnog ravnatelja i Ravnateljstva zatraženo da isprave uočene nepravilnosti s obzirom na to da, ističu, odluka o razriješenju urednika Otvorenog ne postoji niti su za to utvrđeni razlozi iz članka 34. Statuta HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega navedenog NO HRT-a je od glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zatražio da Novokmet bude vraćen na mjesto urednika Otvorenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo