NI TAKSI, NI BICIKL, VEĆ E-ROMOBIL: / Varaždinci uskoro dobivaju novi oblik javnog prijevoza; Evo kako sve funkcionira

Image

Od sredine svibnja Varaždinci će putem mobilne aplikacije moći unajmiti - električni romobil

16.4.2021.
14:30
VOYO logo

Gradska vlast Varaždina najavila je da bi od sredine svibnja na ulicama građani mogli unajmiti električne romobile. Rezultat je to suradnje Grada i tvrtke Bolt, koja je u nas poznata po usluzi taksija, a najam romobila nudi u 51 gradu u 15 europskih država. Varaždin doduše nije prvi grad u Hrvatskoj koji nudi tu uslugu. Prva je bila Rijeka, ali kod nas je ipak češće unajmiti bicikle.

"Maksimalna brzina romobila je 25 kilometara na sat, a kod nas će biti 20 kilometara na sat. Bit će tri zone. Jedna je zona normalne vožnje, druga je crvena zona gdje nije dozvoljeno ni parkiranje ni ostavljanje romobila, a treća je posebna zona kretanja smanjenje brzine i onemogućene vožnje", objasnio je komunalni pročelnik Roberto Krajcer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi građani mogli koristiti uslugu, trebali bi na svoje pametne telefone instalirati aplikaciju Bolt kao i za taksi. Aplikacijom se limitira vožnja izvan zona, ali i maksimalna brzina, piše Varaždinski. Gradonačelnik Ivan Čehok to je komentirao riječima da je "e-romobil pametniji od vlasnika".

Inače, domet ovih prometala bit će 30 kilometara, a moći će ih koristiit punoljetne osobe koje su u aplikaciju unijele podatke o svojoj bankovnoj kartici. Romobile će biti moguće unajmiti na 10 lokacija, a u prometu će biti 150 vozila s još 50 u rezervi. Može ih se koristiti najviše tri sata u komadu, a preporučljivo ih je ostaviti pored nekog stalka za bicikle te potom fotografirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što zanima sve, još nije poznato. Naime, cijena još nije definirana, no Čehok kaže kako je ona u Rijeci 75 lipa po kilometru, pa bi tako trebalo biti i u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo