Ni profesori nisu znali odgovore na neka pitanja

Ispit iz sociologije koji su na državnoj maturi u veljači pisali učenici loš je i nestručan. Većina pitanja nije dobro postavljena, odgovori su zbunjujući, a često i netočni.

15.4.2010.
13:23
VOYO logo

Na čak 10 od 29 pitanja u prvome dijelu ispita moguće je dati više točnih odgovora, a na jednom od pitanja točna su sva četiri ponuđena odgovora.

Dio je to komentara što ih je na sadržaj ispita iz sociologije Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ovih dana uputilo Hrvatsko sociološko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju da se za iduću školsku godinu raspiše novi natječaj i izabere nova radna skupina za izradu ispita, piše Jutarnji list.

Članovi društva analizirali su sva pitanja na koja su na testu trebali odgovoriti učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su neke od zadataka morali čitati po šest puta, na većinu pitanja, tvrde, ni oni kao profesori sociologije nisu znali točan odgovor.

"Naš cilj nije rušenje državne mature, nego zaštita struke i učenika kojima je izborni predmet zamjena za dio prijemnog ispita, što znači da može odlučivati o njihovom (ne)upisu na fakultet", rekla je Jana Šarinić, članica predsjedništva HSD-a zadužena za nastavu sociologije u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HSD-a prof. dr. Inga Tomić-Koludrović istaknula je, pak, kako njima u društvu, osim niza faktografskih pogrešaka, smeta i sama koncepcija ispita, jer test, onako kako je sročen, djecu tjera da uče činjenice napamet, piše Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-201003170792006 arti-201002190135006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo