Ni dragi Bog mi neće uručiti tu optužnicu!

21.9.2011.
18:10
VOYO logo

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks kazao je novinarima u Saboru kako ne priznaje optužnice ni sudove propale vojske bivše JNA, kada je upitan za komentar optužnica za ratni zločin koji njemu, Ivanu Vekiću, Branimiru Glavašu i Tomislavu Merčepu, vlasti u Srbiji stavljaju na teret.

"Meni takvu optužnicu ni Bog dragi neće uručiti. Ne priznajem ni optužnicu, ni rješenje, ni odluke vojnog tužiteljstva bivše JNA, vojnih sudova bivše Jugoslovenske armije. To su akti zločinačke organizacije, zločinačke armije, koja je bila agresor na Hrvatsku, ", kazao je novinarima u Saboru, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li to nepoštivanje pravosuđa?

Za optužnice je, kaže, saznao neslužbenim putem s osječkog suda gdje mu radi kći i ponovio da svoju neće nikad uzeti u ruke!

Novinari su zamijetili da je to poruka da ne poštuje ni hrvatsko pravosuđe, ukoliko ono bude asistiralo srbijanskome u ovom progonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je odgovorio da je to njegova "dobra volja, da je stvar suda da pokuša uručiti optužnicu koja je stigla preko Ministarstva pravosuđa iz srbijanskog Ministarstva pravde, ali da je na njemu hoće li je preuzeti što on ne želi učiniti".

"O razlozima zbog kojih se Srbija nakon 20 godina odlučila na uručivanje optužnice može se samo spekulirati", tvrdi Šeks. Po njegovom sudu, pokušava se stvoriti ravnoteža zbog velikog nezadovoljstva u Srbiji nakon izručenja Gorana Hadžića i Ratka Mladića Haškom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješavat će problem diplomatskim putem

Ustvrdio je i kako si je Srbija zahvaljujući zakonu koji je sama donijela uzela za pravo da se ponaša kao Haški sud na području bivše Jugoslavije, te najavio da će svoj problem pokušati riješiti diplomatskim putem, poput svojevremeno optužene ratne ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac.

Ivan Vekić, ratni šef MUP-a je, podsjetimo, otkrio kako se njega u optužnici tereti za zalaganje za uništenje srpske nacionalne grupe na području Općine Vukovar, organizaciju akcije zastrašivanja, prijetnje, privođenja, psihička i fizička zlostavljanja, postavljanje minsko-eksplozivnih naprava, a sve u cilju stvaranja neovisne države Hrvatske u kojoj ne bi bilo srpske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u priopćenju je najoštrije osudilo podizanje optužnice Vijeća za ratne zločine suda u Beogradu, kojom se za kaznena djela ratnog zločina i genocida navodno terete Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš, te veći broj hrvatskih branitelja.

"Ukoliko je istinita informacija da se ta optužnica temelji na ranije napisanoj optužnici vojnog tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države iz 1992. godine, takvu praksu ocjenjujemo potpuno neprihvatljivom. Neosporiva je činjenica da je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila žrtvom miloševićevske velikosrpske agresije, provođene uz svesrdnu pomoć tzv. JNA kao i da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. Upravo zato reaktiviranje optužnica Jugovojske podignutih prije skoro 20 godina protiv legitimnih organizatora i sudionika hrvatske obrane danas predstavlja isključivo pokušaj relativizacije povijesnih činjenica i izjednačavanja žrtve i agresora, što je u slobodnom, demokratskom svijetu nedopustivo", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da im je neprihvatljiva praksa po kojoj si pravosudna tijela Srbije "uzimaju za pravo provođenje postupaka i podizanje optužnica protiv hrvatskih državljana za djela koja su eventualno počinjena tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske", i kažu da ti postupci moraju biti u isključivoj nadležnosti hrvatskog pravosuđa.

Vezani članci:

arti-201109210514006 arti-201109210687006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo