NI 25 GODINA NAKON RATA NE ZNA SE TOČAN BROJ BRANITELJA?! / Tri nadležna ministarstva dala odgovor koji zbunjuje

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Ako je, prema podacima Ministarstva branitelja, 2016. godine bilo nešto više od 441.

13.8.2020.
21:01
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Ni četvrt stoljeća nakon završetka Domovinskog rata ne zna se točan broj branitelja koji su branili Hrvatsku. Točnije, službeni odgovori na to pitanje zbunjujući su.

Registar branitelja zatvoren je za javnost krajem 2017. godine i tada su u njemu bila 505.694 građana koji su stekli braniteljski status. Istodobno je Vlada donijela novi Zakon o hrvatskim braniteljima, kojim su ukinuti rokovi i ponovno omogućeno stjecanje tog statusa, piše Novi list koji je pokušao doći do odgovora u tri ministarstva koja su nadležna za priznavanje statusa - Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoupisanih 3410 hrvatskih branitelja

U zajedničkom odgovoru u ime sva tri resora, iz Ministarstva branitelja Novom listu je odgovoreno da je trenutno u Evidenciji 432.980 živih branitelja, dok ih je 2016. godine bilo 441.257. Također kažu da je nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, u Evidenciji novoupisanih 3.410 hrvatskih branitelja, što bi značilo da je u četiri godine preminulo čak 11.687 branitelja.

U Ministarstvu branitelja pojašnjavaju da među novoupisanim braniteljima ima nekih kod kojih je ažuriran tijek sudjelovanja u Domovinskom ratu te nekih kojima je vraćen status oduzet prema ranijim propisima zbog prekida službe i drugih okolnosti. Međutim, piše Novi list, ukupan broj branitelja u Registru, odnosno Evidenciji, iz Ministarstva branitelja nije dostavljen već je navedeno "kako nema povećanja ukupnog broja živih hrvatskih branitelja" te upozoreno na "problem velike smrtnosti hrvatskih branitelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIV Detalj novog Zakona koji je svima promaknuo: /

pogledajte kako je ministar povećao broj branitelja četiri puta!

Image
EKSKLUZIV Detalj novog Zakona koji je svima promaknuo: /

pogledajte kako je ministar povećao broj branitelja četiri puta!

Od 2016. do danas umrlo više od 20.500 branitelja?

"Ističemo kako je od 2016. godine do 30. lipnja 2020. umrlo više od 20.500 hrvatskih branitelja i ovom prilikom apeliramo da se uzme u obzir ovaj problem s kojim se suočavaju hrvatski branitelji i mi kao Ministarstvo i Vlada te da mu se posveti više pažnje u javnom prostoru kako bismo zajedno potaknuli hrvatske branitelje na očuvanje zdravlja", poručili su iz Ministarstva branitelja.

No, ako je točna brojka da je 2016. godine bilo nešto više od 441.000 živih branitelja, a trenutno ih je manje od 433 tisuće, onda bi 20.500 umrlih branitelja u tom istom razdoblju moglo značiti samo da je broj branitelja u međuvremenu povećan za više od spomenutih 3.410, piše Novi list ukazujući time na nejasan odgovor iz Ministarstva branitelja. Ukupan broj branitelja u Evidenciji, i umrlih i živih, razjasnio bi ovu nedoumicu, ali njega iz Vlade očito nisu spremni dati javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva branitelja također su poručili da je "otvaranjem roka za stjecanje statusa hrvatskog branitelja status steklo više od tri tisuće branitelja, ali da nije došlo do sloma sustava, kako je to u dijelu javnog prostora bilo najavljivano".

Omogućeno i naknadno stjecanje statusa HRVI-a

Naime, novim je zakonom omogućeno i da građani koji imaju status branitelja naknadno steknu status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI), a iz Ministarstva branitelja su odgovorili da je od stupanja na snagu tog zakona do 30. lipnja ove godine status HRVI ostvarilo 2.667 hrvatskih branitelja, dok je 3.982 zahtjeva odbijeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 2016. godine je bilo 56.353 HRVI-a, a u srpnju 2020. godine je 55.876 HRVI-a, iz čega je također razvidno kako pozitivno riješeni zahtjevi nisu nikakvo dodatno opterećenje za Državni proračun. Od 2016. do 30. lipnja 2020. umrlo je gotovo 3.200 HRVI-a", kažu iz Ministarstva branitelja.

Novi list piše, pozivajući se na podatjke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, da je 2016. godine pravo na braniteljsku mirovinu, bilo obiteljsku bilo invalidsku, imalo 71.944 branitelja, dok ih je u lipnju ove godine bilo 837 manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo