NEWS BARU OPET CENZURIRALI EMISIJU: / Nekome je zasmetala priča o Kolindi, a možda i još jedna neugodna stvar

Image
Foto: Screenshot: Facebook/Prime Time

Emisija pod nazivom 'Čokolinda i tvornica skandala' skinuta je nakon anonimnih prijava o govoru mržnje

10.12.2019.
13:56
Screenshot: Facebook/Prime Time
VOYO logo

Posljednja epizoda Prime Timea, satirične emisije koju rade Domagoj Zovak i Borna Sor sa satiričnog portala News Bar naprasno je uklonjena s YouTubea. Emisija pod nazivom "Čokolinda i tvornica skandala" bavila se s nekoliko, u posljednje vrijeme aktualnih tema: protjerivanjem Nigerijaca iz Hrvatske, Adventom u Zagrebu, izjavama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te trošenjem 50 milijuna kuna za modernizaciju vojske u vrijeme brojnih prosvjeda.

U opisu opomene na YouTubeu stoji kako je emisija uklonjena nakon prigovora korisnika o govoru mržnje. Ekipa Prime Timea već je uložila žalbu i od YouTubea zatražila povratak emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema govora o govoru mržnje. To je satira i uvijek je satira. Ako u emisiji zvučimo kao rasisti, šovinisti, nacionalisti i ksenofobi, to je sve u službi izrugivanja i kritike baš takvih ljudi. Tako satira funkcionira - hiperbola i metafora", rekao je za Index Domagoj Zovak iz Prime Timea.

Image
UGOSTITELJ S ADVENTSKIH KUĆICA NA TRGU ISKRENO O MULJAŽAMA: /

'Skupe su vam kobasice? To je zato što mi plaćamo reket!'

Image
UGOSTITELJ S ADVENTSKIH KUĆICA NA TRGU ISKRENO O MULJAŽAMA: /

'Skupe su vam kobasice? To je zato što mi plaćamo reket!'

Novi predizborni napad?

Napomenuo je kako je prije pet godina, uoči predizborne šutnje News bar bio izložen hakerskom napadu, koji je završio kada su birališta bila već zatvorena. No, to nije bio jedini slučaj zbog kojeg su News Barovci trpili cenzuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na HRT-u se prije nekoliko godina emitirala njihova emisija "Montirani proces" koja je skinuta s malih ekrana 2016. Tome je prethodila cenzura emisije u kojoj je bio skeč s ustašom antisemitom pod nazivom "Židovi će pokoriti svijet". Iako ni predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, niti Hrvatsko novinarsko društvo nisu vidjeli ništa sporno u tom skeču, emisija više nikad nije bila prikazana, a HRT se branio previsokom cijenom serijala.

Ekipa iz News Bara je i dalje na sudu nakon što je Velimir Bujanec nepravomoćno dobio tužbu za vrijeđanje zbog članka "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuljica zbog Nigerijaca

No, u ovom slučaju je gledatelje, osim izmišljanja vijesti i informacija, mogla zasmetati i bijela kukuljica kojom su nastojali objasniti odnos hrvatske policije prema dvojici Nigerijaca koji su protjerani u Bosnu i Hercegovinu.

"Nosio sam KKK kukuljicu u emisiji, ali tako da kritiziran i sprdam MUP i njihov tretman Nigerijaca. No očigledno neki ili ne razumiju kontekst satire ili su iskoristili prvo što im je izgledalo zgodno kako bi nas ugasili", zaključio je Zovak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo