kaos zbog obilne kiše / Nevrijeme diljem Hrvatske: vodostaji u porastu, proglašene mjere obrane od poplava

Prema najavama, izraženo nevrijeme sinoć je pogodilo Hrvatsku. Obilne oborine, grmljavinska nevremena, tuča i jak vjetar - sve je to zabilježeno jučer i danas diljem zemlje

23.5.2015.
11:28
VOYO logo

Tijekom protekla dva dana u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske palo je do 120 mm kiše, što je podiglo neke vodostaje i dovelo do proglašenja blažih mjera obrane od poplava, dok za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

Tijekom protekla 24 sata najviše oborina bilo je u Koprivnici 82 mm, Karlovcu 81.4, Bednji 78, Ogulinu 72.2 i Delnicama 72 mm. Najmanje je kiše bilo na Jadranu i otocima: na Krku 3 mm, na Mljetu 4.9 a na Pagu 5 mm oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače prema službenim podacima, u protekla dva dana najviše je oborina palo u Varaždinu - 120 mm, što iznosi gotovo dvostruki prosjek za Varaždin u svibnju.

U Koprivnici je tijekom dva dana palo 118 mm, Slunju 117, Ogulinu 115, Karlovcu 115, Sisku 108, Delnicama 105 i Sljemenu 103 mm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji je bilo tuče. Kako prenose meteoljupci iz udruge Crometeo, ona je sinoć pogodila Brač, Hvar te Omiš.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Rijeka Blinja, Sisak

Zbog porasta vodostaja na nekim dionicama hrvatskih rijeka proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, poput rijeke Ilove kod Maslenjače, na potoku Vojlovici u Čačincima i na Spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica (ZLGČ) u Poljanskom Lugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nadležnih službi Hrvatskih voda izjavili su Hini da njihovu stručnjaci prate stanje na terenu i poduzimaju potrebne mjere te da nema razloga za zabrinutost.

"Očekujemo da će kiša danas prestati, nakon čega će neki tokovi nastavi rasti a potom stagnirati", rečeno je iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovite mjere obrane na poplava proglašene su na Akumulaciji Pakra, na Česmi u Pavlovcu, Glogovnici u Koritni, Ilovi u Garešnici i Velikom Vukovju, na Kanalu Obžev u Stružecu, na Krapini u Kupljenovu, na Sunji u Sunji, na Zelini u Božjakovini, te na Zapadnom laternom kanalu (ZLK) Biđ polja kod Đakova.

Još tjedan dana promjenjivog vremena

U nedjelju će još u većem dijelu zemlje biti pretežno oblačno, no ipak će oblaka biti manje nego jučer i danas, a i kiša će zbog toga biti još rjeđa. Osim toga, i temperatura će blago porasti pa svakako možemo reći da se vrijeme smiruje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, to ne znači da vam u idućim danima neće trebati kišobran i jakna. Naime, uz sunčana razdoblja, povremeni pljuskovi su i dalje mogući. 

Stabilnije, još sunčanije i toplije vrijeme se nazire tek za idući vikend, posljednji proljetni, jer 1. lipnja klimatološki počinje ljeto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kiša

Poplave na sjeveru Hrvatske 

Obilne kiše koje već dva dana padaju na podučju sjeverozapadne Hrvatske prouzročile su poplave na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Reki se noćas zbog kiše izlila voda iz odvodnih kanala preko kolnika DC 41, u dužini oko 300 metara i dubine 20-30 cm, pa je ova dionica bila zatvorena za osobna vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet je policija preusmjeravala pravcem Koprivnica, zaobilazna cesta - Starigrad - Reka, dok su teretna vozila prometovala uz povećan oprez vozača. Međutim, jutros od 5.50 sati zbog izlijevanja potoka Koprivnica u Reki u Starogradskoj ulici, zatvoren je promet i ovim obilaznim pravcem, javlja Koprivnica.net

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Blinjski put, Sisak, poplava

I u Zagorju je zbog obilnih padalina nastala prilična šteta, a na nekoliko mjesta jak je vjetar srušio stabla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda je poplavila podrume kuća u Zaboku, Stubičkim Toplicama, Velikom Trgovišću, Donjoj Stubici, Oroslavju, Gornjoj Stubici, Bedekovčini i Humu Bistričkom pa su vatrogasci imali pune ruke posla. 

U Varaždinskoj županiji kiša neprestano pada više od trideset sati pa je došlo do izlijevanja oborinskih voda. Zatvorene su četiri županijske ceste na varaždinskom i ivanečkom području. Zatvorena je i pruga Lepoglava-Golubovec, a promet se odvija autobusima.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog srušenih stabala i ispumpavanja vode vatrogasci su imali posla i u Zagrebu.

Image
Foto: RTL

Na području Bregane poplavljeno je 40-ak kuća. U selu Grdanjci kod Samobora ceste poplave kad se Breganica naglo spušta sa Žumberka, a mještani krive Hrvatske vode i vodoprivredu jer ne čiste potok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda je mještanima uništila sve, a većina je obnovila kuće nakon zadnje poplave pred osam mjeseci. 

Image
Foto: RTL

Grdanjci

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo