teško s financijama / Nevolje zbog obnove: tisuće zagrebačkih studenata umjesto s učenjem, glave razbijaju sa smještajem

Jesenski ispitni rokovi na fakultetima u punom su jeku, a za dva tjedna počinje i nova akademska godina. No, tisuće zagrebačkih studenata umjesto s učenjem, glave razbijaju sa smještajem. Iako su dobili mjesto u domu, moraju čekati njegovu obnovu

11.9.2015.
18:45
VOYO logo

Iva slaže knjige za fakultet koji uskoro počinje, ali ne u studentskoj sobi, već u privatnom smještaju. Zbog obnove, u dom ne može do Božića. Kao i ostali koji su na čekanju, prima subvenciju od 400 kuna na mjesec, ali - troškovi su narasli.

"Financijski je puno teže, ako uzmete u obzir da su naše stanarine iznosile 200 do 300 kuna po domovima, sad se zapravo kreću od 1.000 do 1.500 kuna sobe onda možete vidjeti da je zapravo razlika drastična", priznala je studentica Iva Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika će biti drastična i u izgledu studentskih soba. Svakodnevno se radi na obnovi domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, ukupno 15 paviljona.

"Građevinski radovi su u punom jeku, očekujemo prema kartogramima da za Božić ove godine useljavamo studente u domove. Pod uvjet da se naši izvođači budu držali rokova", rekao je Damir Ivšić, voditelj projekta renoviranja domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njihovoj brzini ovisi oko 4.500 studenata, koji su se morali snaći na svakakve načine.

"Dosta studenata je useljeno u učeničke domove, SC je probao obaviti razgovore s učeničkim domovima, oni su maksimalno otvorili vrata i smjestili ih", rekla je Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja za smještaj u Studentskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni tamo nema mjesta za sve, pa ih je dosta, poput Ive, potražilo privatni smještaj s jednim ciljem.

"Radovi nisu ni počeli na vrijeme pa sam malo skeptična ali nadam se da će biti na vrijeme. Iskreno se nadam da će bit prekrasno", kazala je Iva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u ljepšim sobama, lakše je i učiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo