NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA KORISNIKE APN-OVE SUBVENCIJE: / Morali su sami platiti cijelu ratu stambenog kredita, evo i objašnjenja

Image
Foto: ilustracija, Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

'APN ovaj mjesec nije uplatio novac za subvencije, a banke su svima koji imaju subvencije naplatili puni iznos rate.

13.1.2021.
23:13
ilustracija, Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
VOYO logo

Korisnici APN-ovih subvencija za stambene kredite ostali su neugodno iznenađeni kada im je ovog mjeseca s računa skinut puni iznos mjesečne rate za stambeni kredit, odnosno i onaj iznos koji je trebala platiti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

"APN ovaj mjesec nije uplatio novac za subvencije, a banke su svima koji imaju subvencije naplatili puni iznos rate. Meni je to potvrdila i moja osobna bankarica jer je njima u banku došao i dopis iz APN-a. Nazvala sam još nekoliko prijatelja diljem Hrvatske da si provjere stanje, i svima je naplaćen puni iznos", kazala je za Dnevnik.hr jedna Zagrepčanka koja je prije tri godine kupila nekretninu uz subvenciju APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEZAPAMĆENA NAVALA NA APN: /

Agencija zaprimila rekordan broj zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Image
NEZAPAMĆENA NAVALA NA APN: /

Agencija zaprimila rekordan broj zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

'Trebali su obavijestiti, a ne samo uzeti novac'

Ista Zagrepčanka kaže kako u ugovoru koji se potpisuje s APN-om stoji da, u slučaju da Agencija ne uplati svoj dio rate na vrijeme, isti mora platiti korisnik.

"To i nije pravno sporno, iako nije u redu. Trebali bi obavijestiti korisnike kredita, a ne samo uzeti novac'', smatra ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dodaje kako će jednoj njezinoj kolegici zbog istog slučaja banka ovoga mjeseca uzeti gotovo cijelu plaću.

"Nije isto hoće li vam netko uzeti 2000 ili 4000 kuna. Čula sam se kolegicom s posla i mislili smo prvo da nam nisu možda uplatili punu plaću, ali plaća je sjela normalno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh svega, korisnici su tu informaciju morali otkrivati sami nazivajući banke jer nisu dobili nikakve obavijesti, niti ih je itko prethodno upozorio.

Novac će korisnicima biti vraćen, ali ne zna se kada

Druga, pak, Zagrepčanka koja je uz subvenciju APN-a kupila stan kazala je za Dnevnik.hr kako su joj u banci rekli da će novac biti vraćen korisnicima na račune, ali da više od toga ne znaju. Do problema je navodno došlo zbog APN-ova kašnjenja s uplatom za tekuću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz samog APN-a objašnjavaju da su s Ministarstvom financija osigurali sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita te da se postupak plaćanja subvencija zbog tehničkih ograničenja provodi postupno za svaku godinu subvencije, a 12. siječnja uplaćen je puni iznos subvencija.

"Sukladno članku 14. Zakona o subvencioniranju stambenih kredita sredstva odobrena za subvencioniranje kredita APN isplaćuje odabranoj kreditnoj instituciji unaprijed za tekuću kalendarsku godinu u roku od osam dana od dana dospijeća na naplatu prvog obroka ili anuiteta kredita u tekućoj kalendarskoj godini. Dakle, naplata prvog obroka ili anuiteta s dospijećem 1. 1. 2021. godine dospijeva na naplatu 9. 1. 2021. godine. Ako je dan dospijeća neradni dan, tada se naplata vrši prvi sljedeći radni dan, što je u ovom slučaju 11. 1. 2021. godine", stoji u priopćenju APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

APN: Obratite se bankama radi povrata novca

Nadalje, u priopćenju APN-a stoji kako se sam postupak plaćanja subvencija zbog tehničkih ograničenja provodi postupno za svaku godinu subvencije te da je APN 4. siječnja izvršio plaćanje subvencija s dospijećem do 11. siječnja u ukupnom iznosu od 2.991.859,94 kuna za prvi obrok subvencija iz 2019. godine te ožujka i rujna iz 2020. godine.

"Dana 7. 1. 2021. godine izvršeno je plaćanje u ukupnom iznosu od 41.119.778,05 kn za prvi obrok za subvencije iz rujna 2020. godine, te 2. godina subvencije iz ožujka 2020. godine. Dana 11.1.2021. godine APN je izvršio plaćanje u ukupnom iznosu od 29.799.078,35 kn za 2. godinu subvencije iz 2019. godine. Jučer, 12.1.2021. godine APN je izvršio plaćanje obveza za subvencije iz 2017., 2018., ožujak 2020. i rujan 2020. godine, s dospijećem obroka u siječnju u ukupnom iznosu od 59.810.147,22 kn. Dakle, ukupna plaćanja prema bankama za dospjele i nedospjele obveze za 2021. godinu izvršena su u cijelosti zaključno sa danom 12. 1. 2021. godine u ukupnom iznosu od 133.720.863,56 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani kojima su banke naplatile ratu kredita u cijelosti trebaju se obratiti svojoj kreditnoj instituciji radi povrata preplaćenih sredstava", poručili su iz APN-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo