Načelnici s općinama rade kao da su njihova poduzeća

24.4.2012.
16:04
VOYO logo

Čak sedamdeset posto jedinica lokalne uprave i samouprave ne zadovoljavaju kriterij transparentnosti, 24 posto ih je transparentno, dok ih je samo šest posto izrazito transparentno u svom radu. Pokazalo je to istraživanje napravljeno od strane GONG-a i Udruga gradova.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata istraživanja, u odnosu na prvo istraživanje koje je provedeno 2009., a kada je zabilježeno tek 18 posto transparentnih jedinica lokalne uprave i samouprave, došlo je ipak do nekog pomaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo i kako je transparentnost veća u gradovima nego u općinama, a županije su većim dijelom transparentne. Također, promjena zakonodavnih okvira nije znatnije utjecala na povećanje transparentnosti.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić na predstavljanju je rekao i da, iako ima i "svijetlih primjera", načelnici općina ponašaju se kao da je riječ o njihovim privatnim poduzećima. Kontrola transparentnosti na lokalnoj razini važna je jer na lokalnim razinama nije razvijeno civilno društvo, a mediji su često u službi lokalnih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka - najtransparentnija

Nagradu LOTUS za najtransparentniji rad dobilo je 12 gradova i dvije županije, te jedna općina s najvećim pomakom nabolje u odnosu na istraživanje LOTUS 2009.: Rijeka, Samobor i Labin, Pula, Opatija, Crikvenica, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Novi Marof te Osijek i Čakovec.

Najtransparentnije županije su Krapinsko-zagorska i Varaždinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo