NET.HR PRVI DOZNAJE: / U akciji USKOK-a uhićen pripadnik policijskih Kobri i državna službenica!

Image
Foto: Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Jedan pripadnik Kobri i jedna državna službenica na prometnim ispravama uhićeni su u antikorupcijskoj akciji USKOK-a.

21.10.2016.
11:55
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kako za sada doznajemo, njih su dvoje osumnjičeni za primanje mita i zloporabu položaja.

Pripadnici Kobri, a u pitanju je mobilna policijska jedinica, osim za nadzor prometa, zaduženi su i za kontrolu vozača te potragu za bjeguncima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov rad iznimno je uspješan, no vrlo su često izloženi pokušajima podmićivanja.

Zagrebačka policija na svojim je internetskim stranicama potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita. Osumnjičeni su sada u pritvoru, a podnesena je kaznena prijava USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo priopćenje policije u cijelosti:

'Jučer, 20.listopada 2016. godine, policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, u suradnji sa Službom gospodarskog kriminaliteta PNUSKOK-a te Carinskom upravom, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti iz članka 291., primanje mita iz čl. 293. te davanje mita iz čl. 294 Kaznenog zakona RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su u razdoblju od 15. lipnja do 20. listopada 2016. godine u Zagrebu, prvoosumnjičena rođena 1968.g., državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj te drugoosumnjičeni rođen 1977.g. policijski službenik Ravnateljstva policije, koristeći svojstvo državne službenice, odnosno policijskog službenika i okolnost da su im u okviru obavljanja posla i za potrebe tog posla dostupni podaci iz zbirki podataka Informacijskog sustava MUP-a, znajući da pristup i dostupnost takvih podataka neovlaštenim osobama nije dopušten niti se sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka može ostvariti bez prethodnog podnošenja opravdanog i obrazloženog zahtjeva nadležnom tijelu, omogućili pribavljanje i korištenje takvih podataka osobama izvan policijskog sustava. Na traženje 12 osumnjičenih osoba prvoosumnjičena i drugoosumnjičeni su obavljali provjere i pribavili podatke koje su potom prenosili osobama koje su ih to tražile, a koji su te podatke koristili za svoje potrebe. Prvoosumnjičena je sa ciljem stjecanja koristi neposredno ili posredno na traženje više drugih osumnjičenih osoba, žurno i mimo službene procedure obavljala poslove iz djelokruga rada prometnih isprava za što je zauzvrat od 12 osumnjičenih primala novčanu nagradu ili različite poklone.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', stoji u priopćenju policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo