UOČENA JE SPLAV NA ATLANTIKU: / Svi brodovi upravo su na putu prema njoj; 'Nadamo se kroz par sati primiti vijest koja će nas obradovati'

Image

Obitelj i prijatelji hrvatskog kapetana i dalje vjeruju da je živ i da će se vratiti kući obitelji

9.10.2019.
15:41
VOYO logo

Danas je ukupno šest brodova koji pretražuju područje na kojem se traga za članovima posade Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, iznenada promijenilo rutu te sada svi idu u istom smjeru. Promjena kursa brodova vidljiva je i na stranici Marine Traffic koja prati kretanje brodova.

Uočena je nešto što bi mogla biti splav i svi su brodovi krenuli prema njoj, povrđeno je za N1 iz Sindikata pomoraca koji kažu kako imaju pouzdanu informaciju da je tome tako. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je da je uočena splav iz satelita, javlja Morski.hr. S obzirom da se radi o satelitskoj snimci, radi se o dva sata odmaka. "Ne bi trebalo proći puno vremena dok dođu na to mjesto, radi se o brzim brodovma", rekao je Melvan za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su brodovi krenuli prema toj lokaciji. Brodovi su na maloj udaljenosti jedni od drugih.

Uskoro bi se trebao održati sastanak hrvatskim diplomatskih predstavnika u Francuskoj s tamošnjom diplomacijom, doznaje Morski.hr. U ovom trenutku ne još se ne zna zašto će se održati ovaj sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, u razgovoru za RTL Danas ipak je pozvao na oprez. Uočeno je nešto, no ne znamo je li to splav.

"Od ravnateljice EMSA-e smo dobili potvrdu onoga što je najavila - da će Agencija pregledavati satelitske snimke. One su obrađene i snimke su potvrdile da je u sjevernijem sektoru viđeno nešto. Ne može se točno reći što. Ovom prilikom mogu poručiti medijima da smo mi tu vijesti prenijeli i da nismo ni u jednom trenutku rekli da je to splav. Svi su usmjereni prema toj točci, uključeni su i brodovi koji su na proputovanju u tom sektoru. Sada je pitanje vremena. Ovo je dobro, ovo je znak, nešto je. Ne možemo sa sigurnošću reći, ali nadamo se da bi to mogli biti oni", rekao je Svalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRAGA U TIJEKU, ALI JOŠ IH NISU NAŠLI. No, nada i dalje postoji: /

5 čvrstih razloga zašto treba vjerovati da su kapetan Miškić i posada živi

Image
POTRAGA U TIJEKU, ALI JOŠ IH NISU NAŠLI. No, nada i dalje postoji: /

5 čvrstih razloga zašto treba vjerovati da su kapetan Miškić i posada živi

Image

'Čekamo vijest koja će nas obradovati'

Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić gostovao je u Dnevniku N1 televizije u ime Sindikata pomoraca.

"Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga", rekao je. Očekuje da "ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su pomorci i potrošili rakete, ostaju im baklje kakve vidimo na nogometnim utakmicama, a mogu startati i dimne kutije, pojasnio je. Ako to ne uspiju, imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

"Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sofisticirani brodovi i zrakoplov traže nestale pomorce

U potrazi za nestalim pomorcima sudjeluje moćni brod Alp Striker, a se kreće u dijelu u kojem su u noći s nedjelje na ponedjeljak uočene dvije signalne rakete. Potrazi su se pridružila i tri dodatna trgovačka plovlia te zrakoplov Hercules C-130.

Unatoč opsežnoj potrazi, rezultata još nema, no pojavila se još neslužbena informacija - naime, prema navodima jednog člana obitelji nestalog ukrajinskog pomorca, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova navodno je obavijestilo obitelj kako imaju informacije o nepoznatim objektima otkrivenima uz pomoć snimki iz svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj i prijatelji na iglama

Obitelj i prijatelji hrvatskog kapetana i dalje vjeruju da je živ i da će se vratiti kući obitelji. Planirali su unajmiti zrakoplov, no za privatnu potragu nedostaje im još 13.000 eura.

"Mi smo svi na iglama. Čekamo dobru vijest, čekanje je strašno i iscrpljujuće. Ali nakon jučerašnje vijesti da su uočene signalne rakete, to su znakovi života", rekla je prijateljica Dine Miškića, Đurđa Vrljević Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo