Nestašica prasadi na tržištu sve je izraženija, kupci obilaze uzgajivače, potražnja je velika, ali robe ni za lijek.
''Prasci se maltene prodaju i prije nego što se oprase, zapravo
se već unaprijed naručuju. Kupci uzimaju čak i prasce "odbijače"
i sami ih nadohranjuju dok ne postignu određenu težinu, samo da
ih osiguraju na vrijeme. Za prase od 10 do 12 kilograma, starosti
od oko četiri tjedna, plaćaju i po 350 do 400 kuna. Takva
situacija skoro nije bila. Jesenas je puno krmača, kojih je već
ionako malo, otišlo na klanje, a sredinom prosinca skočila je
cijena prascima. Prasci od 25 do 30 kilograma i dalje se prodaju
po visokoj cijeni od 25 i 26 kuna za kilogram žive vage i
vjerujem da će im cijena i dalje rasti'', kazao je za
Glas Slavonije poznati svinjogojac Antun
Golubović iz Đurića.
Čim netko na društvenim mrežama objavi da prodaje prase, odmah,
kaže, nastaje prava pomama i u nekoliko minuta stiže i po 50
komenatara: Odakle si? Koliko imaš? Ostavi mi, stižem po njih ...
''Ljudi me svakodnevno zovu, pitaju za prasce, ali nažalost neću
ih imati sve do lipnja jer mi se krmače tek u travnju počinju
prasiti. Prasenje sam pomaknuo zbog zimskog perioda i hladnoće
jer onda nema ni toliko gubitaka, ali da sam znao kakva će zima
biti, to ne bih učinio. Mislio sam se malo odmoriti i sve sam to
pomaknuo za dva, dva i pol mjeseca, ali procjena je očito bila
kriva. No, što je tu je'', zaključuje.
Do nestašice svinjskoga mesa i porasta cijena na tržištu, prema
Golubovićevim riječima, došlo je prvenstveno zbog situacije u
Kini, koja je i najveći potrošač, a gdje je zbog afričke svinjske
kuge prepolovljeno matično stado i sada je suočena s velikim
deficitom. Zbog toga je cijena prasaca u Njemačkoj, Danskoj,
Nizozemskoj, u zemaljama iz kojih Hrvatska inače uvozi najviše
svinjetine, sada skočila na 93 eura za komad, plus troškovi
prijevoza.
I sada svi oni višak svinjskog mesa šalju u Kinu, i smanjili su pritisak na druge zemlje, među kojima je i Hrvatska. A to se najbolje vidi po cijenama mesa u trgovačkim centrima, gdje su se carsko meso i plećka donedavno prodavali po 20-ak kuna za kilogram, a sada su osjetno poskupjeli. Domaći proizvođači zadovoljavaju samo 30 posto potreba za svinjskim mesom u Hrvatskoj.
Goluboviću je ostalo još nekoliko komada za prodaju i već su dogovoreni. Dio je uspio prodati i u Dubrovnik: ''Ako su Dubrovčani s krajnjeg juga Hrvatske odlučili doći na krajnji istok, prevaliti oko 800 kilometara u jednom smjeru, to mi je najbolji dokaz da je zbilja došlo do poremećaja na tržištu. Istina, riječ je o svinjama drukčijeg uzgoja i kvalitete, ali očito ih nisu mogli naći bliže Zagrebu čim su potegnuli sve do Đurića''.