REZERVACIJA OBAVEZNA / Nestašica prasadi izazvala pomamu na društvenim mrežama: 'Odakle si? Koliko imaš? Ostavi, stižem po njih'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Jednom od najpoznatijih svinjogojaca je ostalo još nekoliko komada za prodaju i već su dogovoreni

12.2.2020.
13:01
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Nestašica prasadi na tržištu sve je izraženija, kupci obilaze uzgajivače, potražnja je velika, ali robe ni za lijek.

''Prasci se maltene prodaju i prije nego što se oprase, zapravo se već unaprijed naručuju. Kupci uzimaju čak i prasce "odbijače" i sami ih nadohranjuju dok ne postignu određenu težinu, samo da ih osiguraju na vrijeme. Za prase od 10 do 12 kilograma, starosti od oko četiri tjedna, plaćaju i po 350 do 400 kuna. Takva situacija skoro nije bila. Jesenas je puno krmača, kojih je već ionako malo, otišlo na klanje, a sredinom prosinca skočila je cijena prascima. Prasci od 25 do 30 kilograma i dalje se prodaju po visokoj cijeni od 25 i 26 kuna za kilogram žive vage i vjerujem da će im cijena i dalje rasti'', kazao je za Glas Slavonije poznati svinjogojac Antun Golubović iz Đurića.

Čim netko na društvenim mrežama objavi da prodaje prase, odmah, kaže, nastaje prava pomama i u nekoliko minuta stiže i po 50 komenatara: Odakle si? Koliko imaš? Ostavi mi, stižem po njih ... ''Ljudi me svakodnevno zovu, pitaju za prasce, ali nažalost neću ih imati sve do lipnja jer mi se krmače tek u travnju počinju prasiti. Prasenje sam pomaknuo zbog zimskog perioda i hladnoće jer onda nema ni toliko gubitaka, ali da sam znao kakva će zima biti, to ne bih učinio. Mislio sam se malo odmoriti i sve sam to pomaknuo za dva, dva i pol mjeseca, ali procjena je očito bila kriva. No, što je tu je'', zaključuje.

Do nestašice svinjskoga mesa i porasta cijena na tržištu, prema Golubovićevim riječima, došlo je prvenstveno zbog situacije u Kini, koja je i najveći potrošač, a gdje je zbog afričke svinjske kuge prepolovljeno matično stado i sada je suočena s velikim deficitom. Zbog toga je cijena prasaca u Njemačkoj, Danskoj, Nizozemskoj, u zemaljama iz kojih Hrvatska inače uvozi najviše svinjetine, sada skočila na 93 eura za komad, plus troškovi prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada svi oni višak svinjskog mesa šalju u Kinu, i smanjili su pritisak na druge zemlje, među kojima je i Hrvatska. A to se najbolje vidi po cijenama mesa u trgovačkim centrima, gdje su se carsko meso i plećka donedavno prodavali po 20-ak kuna za kilogram, a sada su osjetno poskupjeli. Domaći proizvođači zadovoljavaju samo 30 posto potreba za svinjskim mesom u Hrvatskoj.

Goluboviću je ostalo još nekoliko komada za prodaju i već su dogovoreni. Dio je uspio prodati i u Dubrovnik: ''Ako su Dubrovčani s krajnjeg juga Hrvatske odlučili doći na krajnji istok, prevaliti oko 800 kilometara u jednom smjeru, to mi je najbolji dokaz da je zbilja došlo do poremećaja na tržištu. Istina, riječ je o svinjama drukčijeg uzgoja i kvalitete, ali očito ih nisu mogli naći bliže Zagrebu čim su potegnuli sve do Đurića''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo