Nestašica prasadi izazvala pomamu na društvenim mrežama: 'Odakle si? Koliko imaš? Ostavi, stižem po njih'
Nestašica prasadi na tržištu sve je izraženija, kupci obilaze uzgajivače, potražnja je velika, ali robe ni za lijek.
Naše potrebe su sve veće: 'Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja!'
''Prasci se maltene prodaju i prije nego što se oprase, zapravo
se već unaprijed naručuju. Kupci uzimaju čak i prasce "odbijače"
i sami ih nadohranjuju dok ne postignu određenu težinu, samo da
ih osiguraju na vrijeme. Za prase od 10 do 12 kilograma, starosti
od oko četiri tjedna, plaćaju i po 350 do 400 kuna. Takva
situacija skoro nije bila. Jesenas je puno krmača, kojih je već
ionako malo, otišlo na klanje, a sredinom prosinca skočila je
cijena prascima. Prasci od 25 do 30 kilograma i dalje se prodaju
po visokoj cijeni od 25 i 26 kuna za kilogram žive vage i
vjerujem da će im cijena i dalje rasti'', kazao je za
Glas Slavonije poznati svinjogojac Antun
Golubović iz Đurića.
I sada svi oni višak svinjskog mesa šalju u Kinu, i smanjili su pritisak na druge zemlje, među kojima je i Hrvatska. A to se najbolje vidi po cijenama mesa u trgovačkim centrima, gdje su se carsko meso i plećka donedavno prodavali po 20-ak kuna za kilogram, a sada su osjetno poskupjeli. Domaći proizvođači zadovoljavaju samo 30 posto potreba za svinjskim mesom u Hrvatskoj.
Goluboviću je ostalo još nekoliko komada za prodaju i već su dogovoreni. Dio je uspio prodati i u Dubrovnik: ''Ako su Dubrovčani s krajnjeg juga Hrvatske odlučili doći na krajnji istok, prevaliti oko 800 kilometara u jednom smjeru, to mi je najbolji dokaz da je zbilja došlo do poremećaja na tržištu. Istina, riječ je o svinjama drukčijeg uzgoja i kvalitete, ali očito ih nisu mogli naći bliže Zagrebu čim su potegnuli sve do Đurića''.
403 Forbidden