povećana potrošnja? / Nestašica lijekova: U ljekarnama nema Neofena, Klavocina, kapi za nos...

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova. Među njima su i oni izuzetno traženi poput Neofena, antibiotika Klavocina te popularnih kapi za nos Flixonase

18.1.2023.
8:41
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Sezona gripe i viroza je u punom zamahu, a na policama ljekarni nestalo je najtraženijih lijekova. Među njima je i i poznati analgetik Neofen, kao i jedan od najpoznatijih antibiotika - Klavocin, a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase i to njih zbog povećane potražnje. Njih neće ih biti sve do početka veljače.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova te navela da bi se pojedini lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se "razlozi povezani s proizvodnjom" ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Image
mnogo će značiti /

U Plaškom otvorena ljekarna: Stanovnici više neće morati putovati 20 km po lijekove

Image
mnogo će značiti /

U Plaškom otvorena ljekarna: Stanovnici više neće morati putovati 20 km po lijekove

Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ni Augmentina, ni Decortina, kao ni brojnih drugih lijekova koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni gripa i raznih drugih respirarotornih bolesti.

Cijeli popis lijekova kojih trenutno nema možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HALMED-a su se oglasili po pitanju nestašice i istaknuli kako se ipak ništa drastično ne događa. Na našem je tržištu, kažu, trenutačno dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova, a svaki se može povremeno naći u nestašici

" Nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina - rekli su u HALMED-u za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo