NAKON AFERE / Neslužbeno, MOL odbija iz Ine maknuti svoja dva člana uprave: 'Ne žele priznati da se loše upravljalo'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Ne mogu oni biti neodgovorni za skandal, Vlada će inzistirati na smjeni cijele uprave. Kako nitko nije kontrolirao što radi direktor četvrte razine?'

15.9.2022.
17:17
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje vodi HDZ-ov Davor Filipović su poslali kratko priopćenje da je ministar održao jučer još jedan sastanak s predstavnicima mađarskog MOL-a koji su vlasnici 49 posto Ine, objavio je 24sata.

U priopćenju se kaže da su predstavnici MOL-a informirani o odluci Vlade da Ina sav plin koji se proizvodi u Hrvatskoj mora prodati HEP-u po cijeni od 41 euro za megavatsat, ali su razgovarali i o smjeni uprave i promjene načina upravljanja Inom, što zahtjeva hrvatska Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'pljačka stoljeća' /

Nadzorni odbor INA-e priznao da sustav kontrole ne funkcionira, sve svalili na Škugora: 'Zlorabio je ovlasti'

Image
'pljačka stoljeća' /

Nadzorni odbor INA-e priznao da sustav kontrole ne funkcionira, sve svalili na Škugora: 'Zlorabio je ovlasti'

Ministar Filipović osvrnuo se na aktualni korporativni skandal u Ini te još jednom naglasio važnost provođenja neovisne revizije koju je naložio, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za taj slučaj.

Uz reviziju vanjskih stručnjaka, Ina provodi i internu reviziju čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni sljedeći tjedan na sjednici Nadzornog odbora. Ministar Filipović još jednom je ponovio kako Vlada inzistira na promjeni cijele Uprave Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom periodu, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš – stoji u priopćenju.

Međutim, doznaje 24sata neslužbeno, predstavnici MOL-a zasad ne žele opozvati i maknuti svoja dva preostala člana uprave: Ferenca Horvatha i Jozsefa Simolu. Neslužbeno doznaje i to da smatraju dovoljnim što je ostavku podnio predsjednik uprave Simon Fasimon, te izvor 24sata vjeruje da odbijaju micanje svoja dva člana uprave kako ne bi priznali da se loše upravljalo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu oni biti neodgovorni za skandal i zato će Vlada inzistirati na smjeni cijele uprave. Kako nitko nije kontrolirao što radi direktor četvrte razine, kako nisu napravljene kontrole kome se i po kojoj cijeni prodaje plin koji je proizvod tvrtke i to u situaciji kada je cijena plina otišla u nebo? Ako i dalje budu odbijali smjenu, opcija je i sazivanje izvanredne skupštine Ine s točkom smjene cijele uprave."

Vlada je već donijela odluku o razrješenju hrvatskih članova uprave: Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića, a razrješenje bi trebao potvrditi nadzorni odbor krajem mjeseca. Međutim, Vlada ne može maknuti mađarske članove, to mora učiniti MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi došlo do izvanredne skupštine na tu temu, ključno bi bilo hoće li Vladinoj odluci podršku dati i ostali dioničari. MOL ima 49,08 posto, Republika Hrvatska 44,84 posto vlasništva. Još pet posto drže mirovinski fondovi i banke, a nešto više od jedan posto mali investitori.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo