NEPOZNATA MILKA BABOVIĆ: / S 85 godina je promovirala sport u školama – a znala je natjerati i ravnatelje da pocrvene od srama

Image
Foto: Pixsell

Preminula je legendarna Milka Babović, a mi vam donosimo priču o njenom velikom uspjehu daleko od TV kamera

28.12.2020.
19:03
Pixsell
VOYO logo

Milka Babović, sportašica, legendarna tv novinarka, dugo godina zaštitno lice sportske redakcije HTV-a od koje se ovih dana oprašta Hrvatska, u svojem je posljednjem desetljeću – daleko od tv kamera ostvarila još jedan izniman pothvat: promovirala je sport među mladima, učenicima osnovnih škola, a osim brojnih nastupa iza nje ostaje i neizbrisiv trag, četiri slikovnice o olimpijcima čiji su je životni putevi posebno oduševili.

Podsjetnik na tu još jednu osobnost svestrane Milke Babović može se naći na Facebook stranici udruge „Pokret-aktivan i zdrav“ koju vodi bivši sportaš, nagrađivani džudaš Vitomir Spasović, autor knjige „Mali sportaši“, kojoj je pogovor napisala upravo Milka Babović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Atletika je bila moj sport. U njoj sam kao natjecatelj doživjela sve ljepote prijateljstva, borbe „jedan za sve, svi za jednoga“, naučila se radovati uspjehu, iskreno čestitati boljem od sebe, izdržati i kad je snaga već na izmaku. Poruke koje sam naučila od trenera u klubu: Ne moraš pod svaku cijenu pobijediti, ali moraš proći kroz cilj, makar četveronoške!“ ostala je duboko u meni. Zato ja jesam još uvijek sportaš, jer su pouke stečene u obitelji, školi i u klubu postale i ostale moje životne navike, dio moje osobnosti. Sport mi je pomogao svladati svakodnevne zadaće i zapreke, jednostavno rečeno, sport mi je olakšao i uljepšao život!“, napisala je Milka Babović u pogovoru za knjigu. Tako je i tom prilikom naglasila kako je nju kao osobu zauvijek obilježila činjenica da se u ranoj dobi posvetila atletici, kako joj je to i pomoglo za proboj kroz život, ali ga je i uljepšalo, a to su vrijednosti koje je željela prenositi i novim generacijama djece, pa i onda kada je bila starija od osamdeset godina.

Image

Turneja po osnovnim školama

Udruga je, naime, prije desetak godina organizirala svojevrsnu turneju po osnovnim školama u Hrvatskoj za promoviranje tjelesne kulture i sporta. Bile su to sportske priredbe, prezentacije raznih sportova, predstave s glumcima o sportu, predstavljanje slikovnica o sportu, a timu udruge, kojem su se pridruživali i poznati glumci i sportaši – priključila se i Milka Babović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Glumila je, recitirala, plesala, savjetovala, pričala priče, vježbala…Znali smo biti po cijeli dan na putu, ali ona, iako u poznim godinama, ni na koji način nije pokazivala da joj je nešto teško ili naporno. Imala je iznimnu energiju i bila je autoritet, pred kojim smo znali nebrojeno puta ustuknuti, mi, ali i svim zaposlenici u školama…“, prisjeća se Spasović u razgovoru za Net.hr. Znalo je biti i zabavno jer bi ona u okviru posjeta školama znala usput obaviti i pravu pravcatu – inspekciju. Obišla bi školu, njezinom oku ne bi promaklo ako bi negdje uočila prašinu ili neki drugi trag nemara. Znala bi „prostrijeljati pogledom“, a na kraju bi svaki ravnatelj dobio njezinu stručnu kritiku i preporuku da na uočene propuste obrati pažnju.

„Ravnatelj bi se crvenio, ja bih pokušao spasiti situaciju i sve okrenuti na šalu, ali njezin je pogled jasno govorio što misli o tome kako taj ravnatelj vodi školu. Naime, nisu nas svuda dočekivali baš raširenih ruku, nekim školama se nije dalo gnjaviti s nama. Iako smo donosili besplatne knjige za knjižnice i zapravo motivirali djecu da se zainteresiraju u većoj mjeri za sport. Prvo bismo se polomili da dobijemo dopuštenje za predstavljanje u školi, a onda bi još neki ravnatelj dobio i jezikovu juhu ala Milka…Bilo je to neponovljivo iskustvo.“, s puno topline prisjeća se Vitomir Spasović njihovih zajedničkih poduhvata po hrvatskim osnovnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najdraža slikovinica: Onaj koji trči s konjima

Spasović ju je uspio nagovoriti da se pridruži i projektu sa slikovnica. Udruga je pripremala serijal Olimpijske priče, a Milka Babović je iz svoje čuvene arhive izvukla istinite priče, primjere sportaša koji bi mogli motivirati najmlađe da se i sami odluče okušati u nekom sportu. U serijalu su četiri njene slikovnice: Spretni Leon, o slovenskom gimnastičaru Leonu Štukelju, Gospođica Hoppla, o norveškoj klizačici Sonji Henie, Igre s vjetrom, o danskom jedriličaru Paulu Elvstromu, te Makata Taka Hela, o legendarnom atletičaru Billyu Millesu. Upravo joj je slikovnica o Millesu bila najdraža. Sam naslov je na jeziku Lakota Indijanaca i znači u prijevodu - onaj koji trči s konjima, jer je Billy Mills kao dječak u rezervatu Lakota Indijanaca trenirao trčeći s konjima, a kasnije je za američku reprezentaciju osvojilo olimpijsko zlato.

Spasović kaže da nikada neće zaboraviti s koliko je veselja Milka Babović prenosila djeci svoje impresije iz susreta s olimpijcima, sportašima svjetskog ranga, ali i sportske vrijednosti koje je osobno nosila kroz cijeli život. Često bi završili i u školskoj kuhinji na zajedničkom ručku s učenicima. „ U tom ambijentu naprosto je uživala, hvalila je učiteljice kako su im učenici pažljivi, pa kuharice kako zdravo i ukusno kuhaju za učenike te redom sve ostalo osoblje.“, kaže Spasović. Jednom su zajedno s učenicima proslavili i njezin rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vitalna. Moderna. Odlučna. Neopterećena godinama. Žena koja je istinski voljela sport i znalo kako djeci približiti ono najbolje od sporta…“, opisuje je Vitomir Spasović. I uvjeren je da će njezine slikovnice još dugo privlačiti mlade čitatelje u svijet sporta.

Udruga Pokret ustupila je za objavu redakciji Net.hr-a i seriju fotografija (autor Walter Sirotić) koje su nastale u hrvatskim osnovnim školama i pokazuju s koliko je strasti gospođa Milka Babović prenosila djeci svoje jedinstveno znanje i razumijevanje sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo