NEOBIČNA SITUACIJA S VIŠKOM CJEPIVA: / 'Onaj koji prvi nije stvari postavio kako treba je ministarstvo zdravstva'

Image

'U dokumentu jasno piše da se prvo cijepe najugroženije skupine, ne pojedinci'

16.2.2021.
13:20
VOYO logo

Cjepivo smo čekali kao ozebli sunce, a sad ga stalno nekako ima viška. Barem tako kažu uglednici za koje se doznalo da su cjepivo primili preko reda, dok se cijepe samo najugroženiji građani i zdravstveni radnici.

Neobičnu situaciju s viškom cjepiva komentirala je u RTL Direktu novinarka Nataša Škaričić koja se već godinama bavi zdravstvom, a posebno medicinskom etikom. Škaričić je i politički aktivist, a nedavno se uključili u stranku Nove ljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dokumentu koji je Vlada donijela negdje 23. prosinca prošle godine koji se zove Plan provedbe cijepljenja je zapravo politički i etički dokument o tome kako aducirati cjepiva u situaciji nestašice, jer se očekivalo da sve one doze koje smo mi naručili, a naručili smo veliku količinu cjepiva, dolaziti na kapaljku. Taj dokument je napravljen logično, prvo se cijepe skupine koje su najpotrebnije i najugroženije, ne kao pojedinci nego kao skupina", kazala je Škaričić.

U dokumentu sve točno piše

Domove za starije navela je kao primjer. Kad se virus probije u domove, dolazi do masovnog umiranja umirovljenika. Zato cjepivo prvo ide tamo, a cijepi se i zdravstveno osoblje jer je najviše izloženo virusu te je prvo na liniji obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu koji je prihvaćen točno piše kojim redoslijedom se treba cijepiti. Za provedbu su zaduženi ministartvo zdravstva, MUP, HZZ i HZJZ. "Ne može biti jasnije. To je politički dokument i pravni akt", jasna je Škaričić.

"Onaj koji prvi nije stvari postavio organizacijski i komunikacijski kako treba je ministarstvo zdravstva. Odgovorni su i oni koji su znajući za taj plan, a mogli su ga vidjeti na stranicama HZJZ-a, dakle potpuno je nevjerojatno da se taj režim preskakao", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike