NEOBIČNA SITUACIJA NA POMOLU: / Ako i dođe do izvanrednih izbora, trebalo bi ih raspisati čim prije. Evo zašto

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ne uspije li se formirati nova parlamentarna većina i bude li jedini izlaz u raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, to bi trebalo učiniti čim prije.

29.4.2017.
18:35
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Naime, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu njegov treći mandat istječe 21. srpnja, piše Novi list. Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, pa bi prije eventualnog raspuštanja Sabora trebalo izabrati novog čelnika sudbene vlasti i izborne administracije u Hrvatskoj.

Ustav propisuje da predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, a to je Odbor za pravosuđe, na prijedlog predsjednice Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Hrvatin je po treći put izabran 2013. godine, a pred predsjednikom Josipovićem prisegnuo je 21. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirati i provesti izbore bez prvog čovjeka Državnog izbornog povjerenstva je moguće, jer osim njega DIP ima još četiri potpredsjednika i četiri člana, ali tako provedeni izbori vjerojatno bi dodatno narušili povjerenje i u izborni proces i u institucije.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kazao je za Novi list da u Odbor za sada nije pristigao prijedlog kandidata za budućeg predsjednika Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVE O NOVOJ KRIZI U VLADI ČITAJTE U NAŠEM SPECIJALU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo