sedam nagrada BAFTA / Neobična posveta nijemom filmu pomela konkurenciju

Image

Francuski crno-bijeli film 'Umjetnik', posveta holivudskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, uvjerljivi je pobjednik dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) održanoj u Londonu.

13.2.2012.
11:54
VOYO logo

U Londonu su u nedjelju navečer dodijeljene najprestižnije britanske filmske nagrade BAFTA, na kojima je briljirao crno-bijeli francuski film Umjetnik.

Na svečanosti održanoj u Royal Operi, ovo nesvakidašnje filmsko ostvarenje sakupilo je sedam nagrada, uključujući najvažnije, za najbolji film, redatelja, glavnog glumca i scenarij.

Najboljim glavnim glumcem proglašen je Jean Dujardin u 'Umjetniku', dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Meryl Streep za portret bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu Željezna lady.

U kategoriji najboljeg redatelja pobijedio je Michel Hazanavicius ('Umjetnik'), koji je dobio i nagradu kao pisac najboljeg originalnog scenarija. U kategoriji adaptiranog scenarija nagradu su dobili Bridget O'Connor i Peter Straughan za film Dečko, dama, kralj, špijun.

Nagrade za najbolje sporedne glumce osvojili su Christopher Plummer (Početnici) i Octavia Spencer (Tajni život kućnih pomoćnica).

Nagradu za najbolji britanski film dobio je 'Dečko, dama, kralj, špijun', dok su najboljim britanskim debitantima proglašeni redatelj Paddy Considine i producent Diarmid Scrimshaw za film Tyrannosaur.

Najboljim stranim filmom proglašen je Koža u kojoj živimPedra Almodovara.

Najbolji dokumentarac je film Asifa KapadijeSenna, a najbolji animirani film, po odluci žirija BAFTA-e, Avanture TintinaStevena Spielberga.

Posebna nagrada za zvijezdu u usponu, koju dodjeljuje publika, pripala je Adamu Deaconu.

Film 'Senna' nagrađen je za montažu, Hugo za scenografiju, a 'Umjetnik' za najbolju originalnu glazbu, fotografiju i kostimografiju.

Za najbolju šminku nagrađena je 'Željezna lady', za zvuk 'Hugo' te za posebne vizualne efekte Harry Potter i darovi smrti - 2. dio.

Najbolji kratki animirani film je A Morning Stroll, a kratkometražni film Pitch Black Heist.

Martin Scorsese primio je posebnu nagradu britanske akademije, BAFTA Fellowship koja se dodjeljuje pojedincu za njegov poseban doprinos filmu, dok je John Hurt dobio nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo