METEOROLOŠKI TSUNAMI / Neobična pojava na Kornatima frapirala turiste iz Srbije: Stručnjak objasnio kako se to dogodilo u nekoliko sekundi

Image
Foto: Screenshot

Riječ je o pojavi kolokvijalno nazvanoj brza plima i oseka ili šćiga, dok se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki tsunami

27.7.2023.
17:37
Screenshot
VOYO logo

Društvenim mrežna kruži snimka neobične pojave koju su snimili turisti iz Srbije koji ljetuju na Kornatima. Naime, u samo nekoliko sekundi razina mora porasla je za gotovo metar te se prelila na obalu.

Riječ je o pojavi kolokvijalno nazvanoj brza plima i oseka ili šćiga, dok se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki tsunami, rekao je za Jutarnji list oceanograf s Instituta Ruđer Bošković dr. Ivica Vilibić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada u atmosferi dođe do brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zaljevima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo ljevkastim", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji primjer meteo tsunamija zabilježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. lipnja 1978. godine. Raspon oscilacije morske razine dosegao je tada nevjerojatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije morske razine mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni val prešao na talijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalno područje, prodirući u kuće i objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo