NEOBIČNA EPIDEMIJA HARA DALMACIJOM: / 'Krenulo je s visokom temperaturom nakon čega nisu mogli ni stati na noge'

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija
6.4.2017.
20:20
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Sedmero je djece zbog nastalih komplikacija prebačeno u Kliniku za dječje bolesti u Splitu, a nitko zasad sa sigurnošću ne m ože reći što je izazvalo ovu epidemiju, piše Slobodna Dalmacija.

Vrućica, kašalj, grlobolja, kihanje, upala očne spojnice...

"Broj pregleda u mojoj ordinaciji povećao se za 30 posto u zadnje vrijeme, a do toga je došlo naglo. Sve je krenulo početkom ožujka. Oboljela djeca imala su uglavnom vrućicu, praćenu kašljem, grloboljom, kihanjem... povremeno uz upalu očne spojnice", kazala je vrgoračka pedijatrica dr. Nada Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina oboljele djece je, prema njenim riječima, bila kratko hospitalizirana i potom se potpuno oporavila. Ipak, uzročnik epidemije još nije utvrđen.

"Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja djece došlo je do smanjenja broja bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Pojavio se i miozitis koji se manifestira bolovima u mišićima i težem hodanju, a kod jednog dojenčeta izoliran je adenovirus", ističe dr. Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPIDEMIJA HARA EUROPOM: /

'Cijepite djecu od opasnog virusa, najviše oboljelih ima u ovih sedam zemalja'

Image
EPIDEMIJA HARA EUROPOM: /

'Cijepite djecu od opasnog virusa, najviše oboljelih ima u ovih sedam zemalja'

"Sinovi nisu mogli hodati dva dana zbog bolova u listovima"

"Sve je krenulo s visokom temperaturom koja je trajala tri-četiri dana te jakim kašljem. Nakon što je temperatura pala, djeca su počela osjećati jaku bol u nogama, točno u mišićima listova. Bol je bila toliko jaka da nisu mogli hodati dva dana, tek su treći dan mogli stati na svoje noge", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Draga Vukosav iz Dusine, majka dvojice devetogodišnjaka koje je epidemija naglo shrvala.

Jedan sin joj je pušten iz splitskog KBC-a, dok je drugi još na pretragama. Liječnici su njihovoj majci rekli da voda i hrana nisu uzrok ove epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Jelavić kaže kako je epidemija pod kontrolom te da nije riječ o bolesti koja podliježe obveznom prijavljivanju po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. No, ipak je alarmirana epidemiološka služba.

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj

Mještani misle da je svemu kriva komunalna voda

Među mještanima Vrgorca i drugih naselja u kojima su oboljela djeca krenule su i glasine da je svemu kriva voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, direktor tamošnjeg Komunalnog poduzeća, Alen Govorko, odlučno je odbacio te glasine.

"U utorak smo uzeli uzorke vode i poslali na kontrolu Zavodu za javno zdravstvo. Sad čekamo rezultate i kad ih dobijemo, odmah ćemo o svemu obavijestiti javnost. Međutim, ja vjerujem da voda nije uzrok ove epidemija, jer sve analize koje mi redovito provodimo upućuju na to da je voda ispravna za piće", kazao je Govorko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo