Ovo je nenormalna, slučajna država

Naša država možda nije normalna, ali zato znamo što je. Iz Babine Grede građani ekskluzivno doznaju da je ovo slučajna država.

22.8.2012.
11:21
VOYO logo

U ovoj zemlji Stipe Petrina stvarno nekada ispadne i više nego normalan. Ponovno je upao u probleme, i to ne zbog sukoba s telekomunikacijskim ili državnim kompanijama, Ministarstvom uprave ili nekim sudom, što bi se također moglo i više nego razumjeti. Nikome nije psovao majku, tristo majki, očeve. Skinuo je gaće. U svom brodiću, stotine metara od obale.

"U središnjem Dnevniku Nove TV večeras, moja je gola guzica dobila veću minutažu nego glava premjera RH! Znači li to, po kriterijima TV Nove, da sam ja pametniji u guzici nego premjer u glavi? Ha, ha, ha! Mislite da je država u kojoj se na ovaj način prikazuje gola guzica jednog seoskog načelnika normalna država?", napisao je na Facebooku kao očitovanje o aferi "nudiranje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stražnjice na vagi

Navodno je sablaznio kupače, premda se nitko nije požalio na duševne boli.

No, to nije spriječilo odvjetnika Veljka Miljevića da ga, makar teoretski, "tereti" za zlouporabu položaja i ovlasti, ali i povredu ugleda države, za što kazna iznosi i do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A puste guzice što su nas pokrale nisu narušile ugled RH", komentira Petrina.

Odgovor na pitanje o normalnoj državi koje postavlja Petrina mogao bi glasiti: "Pa, i nije baš." Naša država možda nije normalna, ali zato znamo što je. Iz Babine Grede građani ekskluzivno doznaju da je ovo slučajna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država", ustvrdio je naš slučajni premijer dok je na jarkom suncu obilazio usjeve potučene žegom i sušom u Babinoj Gredi.

Slučajno se opet pozvao na Boga, koji je, po tumačenju Zorana Milanovića, odlučio spržiti usjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bog je htio drugačije, velike su vrućine i sada će sve biti skuplje", kazao je naš premijer, deklarirani agnostik.

Briga o zalihama

Da, ovo je slučajna država jer nema robne zalihe koje bi joj mogle pomoći u nivelaciji cijena kad nam usjeve pohara suša. U ovoj državi je normalno da preko noći nestanu robne zalihe, odnosno 14 tisuća tona žita iz Đakovštine i da ministar poljoprivrede kaže da on nema veze s tim. Tri godine su prošle, a seljaci koji su svoju robu predali tom silosu nisu dobili ni lipe za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ga novinari pitaju što je s optužbama da je to žito prodano "ispod žita" Agrokoru i Žitu, on brani te kompanije i nabraja koliko su dobra napravile za poljoprivredu. To što su jedine zaradile na ovom žitu ukradenom seljacima, osim optuženika iz Đakovštine koji su izveli pljačku, to je sasvim slučajna stvar.

"Institucije trebaju svakako odraditi svoje i ako je to bio Agrokor, netko treći ili peti, vjerojatno će snositi konzekvence. Kriv je vlasnik", kazao je Jakovina u ožujku, a što je prenio portal Đakovo danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, slučajno je da ljudi koji se bave poljoprivredom skapavaju, dok se gotovo svi ultrabogataši u zemlji bave upravo tom granom. Svi moraju jesti, zar ne? Slučajna je to država jer nema mehanizme kojima bi natjerala Vodoprivredu da vodi računa o kanalima, inače bitnima za poljoprivredu.

Niz slučajnosti u poljoprivredi

Slučajna je i zato što je u 22 godine postojanja uspjela unazaditi ovu privrednu granu do te mjere da smo samo na njoj izgubili 50-ak milijardi kuna u posljednjih deset godina, kako procjenjuje stručnjak Stipan Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali slučajna je i zato što turistička sezona ovisi o lijepom vremenu, a zaposlenost o turizmu. Poremeti li se slučajno neka karika u tom lancu, situacija je izvan ikakve kontrole.

Slučajna jer nije u stanju upregnuti što ima u svojim rukama, nego odmah odustaje i prodaje ne bi li mogla reći da je se ne tiču problemi i kriminal koji se tamo događaju. To se vidi na prodaji posljednje relevantne banke i posljednje osiguravajuće tvrtke u državnim rukama – Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidi se i na primjeru Hrvatskih autocesta, koje će se na tko zna koji način unovčiti, jer država to sama ne zna napraviti. I još će plaćati konzultante po nekoliko desetaka milijuna kuna da bi joj rekli kako je najbolje prodati.

Slučajni premijer

Milanović, čini se, nije lopov, nije naročito navezan na kojekakve mračne sile u društvu. Možda mu tu i tamo imponira kakvo snobovsko društvo, pa potpuno izgubi komunikaciju s normalnim svijetom, radnim ili onim nešto lošijega imovinskog stanja. Ne bi se reklo ni da ima naročite zločinačke namjere, što se dalo registrirati u prošlosti kod pojedinih političara. Ali da je, unatoč svemu tome, čini se, sasvim slučajno završio kao premijer u Banskim dvorima. Umjesto njega mogao je biti bilo tko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno se onda na kraju ispostavi da su izbori u Hrvatskoj poslužili kao osvježenje lica Vlade, plastična operacija. Kad jedni ubrljaju do te mjere da ih se ne može gledati, dolaze drugi koji tvrde da za to nisu odgovorni i rade druge greške istoga kalibra. Istovremeno, događa se da je premijer koji je ranije harao, možda i uništavajući lagano ugled RH, što se pripisuje Petrini, pušten iz pritvora ubrzo nakon izbora. Bivši potpredsjednik Vlade koji bi trebao na izdržavanje kazne također maše sa slobode.

I slučajno im ne možeš ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo