'Prošao sam golgotu, no unatoč svemu, mirno sam spavao'

11.9.2013.
13:22
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zadru prije nekoliko dana izrečena je oslobađajuća nepravomoćna presuda bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojeg se teretilo za smrt 12 gasitelja s Kornata i teško stradavanje jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića. Konačna odluka bila je da nije kriv.

U intervjuu koji je dao za Slobodnu Dalmaciju Slavica se prisjetio te strašne tragedije i golgote koju je prolazio posljednjih šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubio sam svoje ljude, svoje prijatelje i suradnike

''Nemam se čemu posebno veseliti, niti što posebno slaviti. To što se dogodilo 2007. godine na Kornatu je prestrašno. Tragedija se dogodila i meni, izgubio sam svoje ljude, svoje prijatelje i suradnike. Ali morao sam se braniti, skinuti krivnju sa sebe. Da, krivnju. Jer, odgovornost možete imati, ali ne mora biti i kaznena. Šest godina samo sam govorio istinu o svome postupanju i ništa drugo'', osvrnuo se na posljednje godine bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik.

Komentirao je i presudu, no svjestan je da o suđenju ne smije govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još sam na dvije noge unatoč svemu

''Još sam na dvije noge, unatoč svemu što sam u ovih šest godina prošao. Ali, vjerujte, iako sam svjestan da moje riječi mogu sada nekome grubo zazvučati, mirno sam spavao, a tako bi bilo i da je presuda bila drugačija. Jer znam da nisam kriv. Jer sam imao sve materijalne dokaze koji to potvrđuju, a zbog kojih sam se nadao i žarko priželjkivao ovakav ishod'', rekao je Slavica.

S obiteljima stradalih kolega vatrogasaca nije smio kontaktirati, ali je, kaže, svjestan težine njihova gubitka, veličine tragedije koja ih je pogodila, i ne zna kako bi im mogao pomoći. O uzroku stradavanja, koji je službeno definiran kao izgaranje plinske nehomogene smjese, ne zna što bi rekao jer nije bio na Kornatu u vrijeme požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mojoj situaciji, golgoti kroz koju sam prošao, dobrim su dijelom kumovali mediji koji su me nakon tragedije raščetvorili. Nitko me nije zvao ni htio čuti, a od izricanja presude sve što radi u hrvatskom medijskom prostoru želi sa mnom razgovarati'', bio je iskren Slavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo