'Nema više tih novaca zbog kojih bi se ja posvetio hrvatskim braniteljima'

Ministru Matiću jako smeta stranačko manipuliranje braniteljima. Drži da sve vezano uz branitelje treba biti depolitizirano.

24.12.2014.
13:53
VOYO logo

Izrazito je zadovoljan svojim mandatom, učinio je sve što je planirao. ''Točka 21.13 (iz Plana 21 koja se odnosi na branitelje) ispunjena je u potpunosti i više od toga''. Dodao je da se to odnosi i na 2012., 2013. i 2014.

Iako prosvjed branitelja traje već 66. dan, Matić smatra da branitelji znaju da je mnogo toga napravljeno. A to je imalo svoju cijenu. ''Nema više tih novaca zbog kojih bi se ja posvetio hrvatskim braniteljima - stradalo mi zdravlje, obitelj i to mi je hvala'', rekao je ministar na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago mu je da će kardinal Josip Bozanić posjetiti šator u Savskoj. ''Bilo bi dobro i da se popne četiri metra gore, gdje sjedi 400 djelatnika od kojih 200 branitelja, da i oni čuju riječ utjehe''. Dodao je da se nada da neće doći biskup Pozaić, ''jer on ipak rješava stvari na druge načine''.

Moraju naučiti što je kompromis

Izrazio je svoje razočaranje ljudima koji su glavni u šatoru. ''To su isti oni koji su gotovo svakodnevno hodočastili u moj ured. Ovdje se radi o zaštiti hrvatskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se postaviti šator pred ministarstvom zdravlja pa se smijeni resorni ministar, onda se preseli šator ispred ministarstva poljoprivrede pa se smijeni ministar poljoprivrede. No možda je to jeftinije nego svake četiri godine birati nove'', rekao je Matić.

''Nisam dosad donio niti jednu odredbu protiv invalida Domovinskog rata. Osim smanjenja mirovine onima iznad 5.000 kuna. No dolje su 100-postotni branitelji kojima nikakva prava nisu dirana niti će biti'', ponovio je. Dodao je da branitelji moraju naučiti što je to kompromis. ''Iznosi braniteljiskih mirovina neće se mijenjati i, ako se to dogodi, onda ću ja ići dolje u taj šator'', rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčasniji potez

''Hrvatska mora izići će iz vremena rata. Branitelje je strah da će biti zaboravljeni. No to se sigurno neće dogoditi'', poručio je.

''Objava popisa branitelja je najčasniji potez koji je Hrvatska mogla napraviti i ja sam na to strašno ponosan'', istaknuo je ministar Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije želio puno komentirati Veteransku bolnicu u Zaboku. Na pitanje zašto je otvaranje trajalo tako dugo, istaknuo je samo da veteranske bolnice imaju samo moćne države koje su gotovo konstantno u ratu - poput Amerike i Izraela, a da je u Hrvatskoj rat završio prije 20 godina.

Braniteljima vratiti dionice

Rekao je da je u Dom hrvatskih branitelja u Lipiku uloženo 8 milijuna kuna. Istaknuo je izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom. Dodao je da će aplicirati za nepovratna sredstva iz EU-a, a se do 2020. planiraju otvoriti još četiri takva centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će zakon o žrtvama Domovinskog rata bit gotov sljedeće godine te dodao da se zalaže da se braniteljima vrate dionice. http://vijesti.hrt.hr/svaka-vlast-duzna-je-odnositi-se-prema-braniteljima-s-pijetetom

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo