NEMA VIŠE ŠVERCANJA, IZ HZZO-a NAJAVLJUJU ČIŠĆENJE: / 'Odjave su trebale biti automatske, no sad ćemo svemu doskočiti'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

'Svi koji su odjavljeni s mjesta prebivališta i oni koji su odjavljeni s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje automatizmom bi trebali biti odjavljeni i u HZZO-u,

19.3.2019.
8:15
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Čak 330 tisuća osoba koje ne žive u Hrvatskoj u našoj se zemlji liječe. Procjena je to Hrvatske udruge ugovornih ordinacija koja je u medijima odmah povezana s iseljenicima. Naime, HRT tu prst usmjerava prema onima koji su napustili zemlju navodeći kako im se više isplati liječiti u domovini.

Tome u prilog ide i pojašnjenje HZZO-a, prema kojem u trenutku kada osoba ostane bez posla, prijavom na HZZO ostvaruje zdravstveno osiguranje i pravo na zdravstvenu zaštitu. Istodobno ne mora biti u evidenciji nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar najavio nove mjere

Na taj problem upozorio je i ministar Milan Kujundžić. "Nije korektno prema onima koji ovdje žive i koji uplaćuju za zdravstveno osiguranje tako da će u tom smislu HZZO poduzimati i već poduzima određene mjere", najavio je.

Mjere će uskoro poduzeti i Europska unija, koja će uvesti elektroničku razmjenu podataka među državama članicama, koja će pomoći u kontroli osiguranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema podacima koje imamo od 31. prosinca 2018., u odnosu na 2017. godinu imamo 40.850 manje osiguranika - oko 0,96 posto. U našoj evidenciji je i oko 60.000 radnika koji za naše tvrtke rade u EU-u", izjavio je za HRT ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić ističući kako su se već uhvatili u koštac s problemom.

Sporazum s MUP-om

Prema njegovim riječima, uskoro bi se trebao potpisati sporazum s MUP-om po kojem će HZZO dijeliti bazu podataka i dobivati relevantne podatke o svima koji su odjavljeni, pa i privremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje i da bi HZZO s 1. srpnja trebao stupiti i u zajedničku izmjenu podataka s EU-om. U to su uključene i zemlje koje nisu članice EU-a, ali su gospodarski vezane s EU-om. To je velik i mukotrpan proces jer ima mnogo uključenih zemalja.

"Svi koji su odjavljeni s mjesta prebivališta i oni koji su odjavljeni s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje automatizmom bi trebali biti odjavljeni i u HZZO-u, no ima dio osiguranika koji su kod nas bili direktno prijavljeni, pa ćemo sada i to urediti", rekao je Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo