ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO / Nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik koronavirusa

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti

10.3.2020.
14:06
Shutterstock
VOYO logo

Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19), koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta, priopćio je HZJZ.

Vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je: "Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput  teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti izvijestio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.

Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provedbi prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane, navodi HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo