U Hrvatsku je stigao davne 2004. godine kao mladi kuhar u riječki restoran. 17 godina kasnije, ostvario je svoj san. I sada je vlasnik makedonskog restorana u Zagrebu koje ga podsjeća na rodno Skopje.
“Preko tjedna tamburaši, vikendom makedonski bend, neizostavni su dio ponude u ovom restoranu, a sve kako bi gosti doživjeli pravu atmosferu zemlje vječnog sunca”, kaže vlasnik.
Njegovo je ime Kire Ristovski. Biti vlasnik makedonskog restorana u Zagrebu, ostvarenje mu je sna.
Kada ste i kako ste se odlučili doći u Hrvatsku?
“To je bilo negdje davne 2004. godine, radio sam kao kuhar u jednom hotelu u Skopju i onda sam dobio ponudu doći u Hrvatsku i raditi ko kuhar, tada mladi kuhar, u jednom predivnom restoranu u Rijeci, onda sam došao iz Skopja u Rijeku. Ostao sam tamo desetak godina, a ostalo razdoblje sam tu u Zagrebu s našim predivnim restoranom”, kazao nam je Ristovski.
Zagreb ga podsjeća na rodno Skoplje. Dva su naroda, kaže, vrlo slična. Ovdje je uvijek bio dobro prihvaćen i tu je sada njegov dom.
“Kad smo otvarali restoran, naš veličasni, otac Kire, je jednu rečenicu izrekao koja mi je ostala uvriježena u glavi, je da smo mi jedan vid ambasada makedonske kulture i običaja i nemoj nas posramotit ovdje u Zagrebu i Hrvatskoj”, rekao je Kire.
Od pjevača i glumaca do sportaša i saborskih zastupnik, dobrodošli su baš svi građani.
Makedonska kuhinja je jedan zanimljiv spoj turske, mediteranske kuhinje.
Koja vam je najdraža hrvatska hrana?
“Pa volim ja i Mediteran, a dapače jako blizu mi je i slavonska kuhinja blizu naše makedonske kuhinje, a vidi se po meni da sam gurman”, kazao je.
Gotovo su svi zaposlenici Makedonci. Jela se pripremaju u glinenim posudama, a kuhari su prošli obuku kako prilagoditi makedonska jela hrvatskim nepcima.
“Njemu hvala na svemu šta je on nas naučio šta da dodamo šta da oduzmemo, naučio nas je šta najviše preferiraju Hrvati”, kazala nam je Valentina Popovska, zaposlenica restorana.