NEKI STOMATOLOZI KRŠE ZAKON: / Pacijentima naplaćuju usluge koje pokriva HZZO, oglasio se i ministar Kujundžić

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Nakon učestalih primjera kršenja zakona, ministar zdravstva Milan Kujundžić upozorio je da stomatolozi koncesionari mogu naplaćivati samo ono što nije ugovoreno sa HZZO-om,

21.5.2018.
22:14
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

Već je otprije znano da niz stomatologa, ali i ginekologa koji unatoč tomu što imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za osiguranje (HZZO) od kojeg dobivaju velike glavarine, pacijentima naplaćuju preglede i usluge koje ne bi trebali.

Milan Kujundžić prvi je ministar zdravstva koji se javno očitovao o tom problemu rekavši za Slobodu Dalmaciju: "Svaki stomatolog koncesionar koji naplaćuju pacijentima ono što mu je radio tijekom stomatološkog pregleda, mora, jednostavno mora izdati račun kojim potvrđuje da je naplatu obavio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODLUKA HZZO-a IZAZVALA POMUTNJU: /

Hoće li liječnici sada moći naplatiti participaciju za svaku uslugu tijekom pregleda?

Image
ODLUKA HZZO-a IZAZVALA POMUTNJU: /

Hoće li liječnici sada moći naplatiti participaciju za svaku uslugu tijekom pregleda?

"Sve što je ugovoreno s HZZO-om ne smiju nikome naplatiti"

Ministar Kujundžić kaže da je riječ o "šarenom području" u kojem stomatolozi različito postupaju i svaki ima različito objašnjenje za svoje postupanje. No, ministar upozorava da stomatolozi koncesionari mogu naplaćivati samo ono što nije ugovoreno sa HZZO-om, dok sve ono što je ugovoreno ne smiju naplatiti ni jednom pacijentu.

S ministrom je suglasan i dr. med. dent. Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, koji je inače privatnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegama stomatolozima koncesionarima nije lako. Dentalna medicina strahovito napreduje i ako neki koncesionar želi kvalitetno raditi mora i kupovati kvalitetne mateijale, koji su izrazito skupi, a koje HZZO ne plaća. Apsolutno sam suglasan sa ministrom da svaki koncesionar stomatolog, koji naplati svoju uslugu, mora izdati račun, preko fiskalne blagajne i da taj račun pacijent mora uzeti. Jednaku krivicu snose oni koji plaćaju bez računa kao i oni koji naplate, a ne izdaju račun. To je kršenje zakona i tome se mora stati na kraj", kazao je dr. Pezo za Slobodnu Dalmaciju.

Događa se, naime, da jednome pacijentu stomatolog ne naplati ništa, drugome naplati sve i izda mu račun, dok trećemu naplati sve, a povrh toga ne izda račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FAMOZNI 'NADSTANDARD' /

Zašto kod stomatologa s ugovorom plombu plaćamo čak 220 kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo