NOVA GODINA DONOSI VEĆU LOVU / Napokon 'svanulo' i umirovljenicima: Neki će imati i do 25 posto veće mirovine, a poznato i tko sve ima pravo na povećanje

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Otprilike 290 tisuća korisnika obiteljskih mirovina će od siječnja iduće godine dobit 10 do 25 posto veće mirovine

8.10.2022.
14:17
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Stižu dobre vijesti za hrvatske umirovljenike nakon što je Sabor u petak jednoglasno prihvatio izmjene mirovinskog zakona.

Otprilike 290 tisuća korisnika obiteljskih mirovina će od siječnja iduće godine dobit 10 do 25 posto veće mirovine jer, izmjenama zakona, Hrvatska sada dopušta bračnim partnerima da uz svoju primaju i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će imati dva modela nasljeđivanja obiteljskih mirovina, prvi je kao i dosadašnje rješenje da bračni partner naslijedi 77 posto mirovine preminulog partnera (ne 70 posto kao sada), što će uzeti osobe koje nisu radile ili im supružnici imaju jako velika primanja. Njima bi u prosjeku mirovina trebala porasti 250 kuna, piše Večernji list.

Drugo, novo rješenje je da uz vlastitu mirovinu, umirovljenik/ca prima i otprilike 20 posto mirovine preminulog bračnog partnera, ali zbrojeno ta dva primanja ne smiju prelaziti vrijednost od 80 AVM-a, što bi trenutačno bilo 6212 kune. Drugim riječima, žena koja prima 4000 kuna vlastite mirovine moći će dobiti najviše 2212 kuna muževljeve mirovine. Ako je njegova mirovina bila 6000 kuna, njoj će pripasti 1200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veće mirovina za 500 kuna

Vlada tvrdi da će s ovom dvojnom isplatom korisnici obiteljskih mirovina, a u 90 posto slučajeva to su žene, podebljati svoja primanja za oko 500 kuna. Taj drugi dio mirovine preživjeli će supružnik moći primati tek kad navrši 65 godina i uz uvjet da njegova mirovina trenutačno nije iznad 6212 kuna.

Granica će se pomicati kako bude rasla aktualna vrijednost mirovine (AVM). Svi koji ostanu raditi nakon propisane dobi za umirovljenje dobit će za svaki mjesec duljeg rada 0,45 posto veću mirovinu, a najviše 27 posto više za pet godina. Uz ovu promjenu, za tri posto će se povećati i najniža mirovina koju prima oko 280 tisuća umirovljenika, to su uglavnom ljudi čije su plaće bile oko minimalca ili neznatno iznad njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU VELIKE PROMJENE /

Ako koristite bankomate, ovo je dosta važno za vas: Pogledajte kako će uskoro izgledati odlazak po lovu

Image
STIŽU VELIKE PROMJENE /

Ako koristite bankomate, ovo je dosta važno za vas: Pogledajte kako će uskoro izgledati odlazak po lovu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo