Nakon brze odluke o zatvaranju tržnice i ponovno one koja je
stupila na snagu preko noći da se specijalizirane trgovine mogu
ponovno otvoriti, ribari su se našli u problemima. Neki mogu
raditi kao na primjer oni u zatvorenim kioscima, a neki ne mogu
poput onih na klupama. No, našli smo i one koji rade na klupama.
Vrijede li dvostruka mjerila ili pravila tko radi još nisu
dovoljno jasna?
Stroge mjere
Trgovcima ribom koji prodaju s klupa u zajedničkoj ribarnici, vrata su u nedjelju ostala zatvorena.
''Ribarnice gdje postoje 7 punktova prema odluci stožera ostaje zatvorena, nismo otvarali neće biti otvoreno dok ne dođu upute'', izjavio je Stanko Gačić, voditelj Tržnica Zagreb.
Tako je bilo na Trešnjevci ali i na zagrebačkom Dolcu. Lokot na vratima. Pultovi prazni. No, zato na Kvatriću trgovci koji prodaju ribu u gotovo istim uvjetima, sa klupe, rade.
''Kako su nas zatvorili tako su nas i otvorili u jednom danu. Sad smo se organizirali da bilo što imamo. Došla je friška riba pa tko hoće može kupiti'', kazao je prodavač Mato Matić.
Ali uz stroge mjere. Djelatnik civilne zaštite brine da unutra bude najviše dvoje kupaca i da prije ulaska dezinficiraju ruke. No, kupaca nema kao prije.
• EU prijeti nestašica ribe, a mi je jedemo manje od prosjeka: Je li ribarstvo nova zlatna koka?
Isporučen mali dio
Mario Mandac, jedan je od većih trgovaca ribom. Jutros isporučio mali dio svoje robe. Ali svojih šest klupa na Dolcu i po jednu na Trešnjevci i jednu u Dubravi nije opskrbio jer mu nisu dali.
''Ja sam sretan zbog njih da oni mogu raditi, ali nelogično mi je. Isto mi nije logično da ljudi s OPG-a ne mogu raditi, ako se može u trgovačkim centrima'', komentira Mario Mandac, direktor tvrtke koja se bavi prodajom ribe
Sa zagrebačkih tržnica objašnjavaju da su mjere stožera za njih jasne.
''Napravili smo sve da bi te mjere bile ispoštovane. U gradu radi 15 lokacija specijaliziranih trgovina koje prodaju hranu iz tzv. zatvorenih kioska'', rekao je Gačić.
Zašto radi ribarnica na Kvatriću, a ostale ne, ne znaju. Kažu ona nije pod tržnicama već je drže privatni vlasnici.
''Mislimo da je opskrba ribom zdrava i svi oni koji ispunjavaju higijenske uvjete i održavaju distancu, mogu otvoriti u zatvorenim dijelovima gdje se to može kontrolirati'', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.
I dalje su vlasnici klupa u nedoumici, tko smije, a tko ne. Sigurno je da oni u kioscima mogu prodavati, no na četiri kisoka na Trešnjevci nije se nitko pojavio. Teško im je u tako kratkom vremenu sve organizirati.
''Nije dobar trenutak za ribarstvo, trebalo je voditi računa da se prodaje direktno s broda i da se svim tim zalihama prerađenih proizvoda osigura plasman'', izjavio je Robert Momić iz Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a.
Ribarice su ovih dana uglavnom vezane uz obalu. Uz to posljednjih par dana zadesilo ih je i loše vrijeme.
''Ljudi nemaju gdje prodavati robu prestali su isporučivati robu restoranima. Zabrana je bila na tržnici pa su stali s ulovom, sad su otvorene tržnice, ali nema kupaca'', rekao je Zoran Radan, savjetnik za poljoprivredu HGK.
Kao i svi našli su se u problemima. No, nadaju se normalizaciji.
Ili barem da jasno znaju gdje mogu, a gdje ne mogu
prodavati.