NEKAD JE VODIO GONG, A OD SUTRA RADI ZA SDP U SABORU: / 'Nek mu je Bog na pomoći'

Image
Foto: Pixsell
27.3.2018.
21:04
Pixsell
VOYO logo

Saborski Klub zastupnika SDP-a zatražio je da se Dragan Zelić, bivši izvršni direktor nevladine udruge GONG, kojeg je Glavni odbor SDP-a u subotu imenovao izvršnim tajnikom stranke za edukaciju, politički sustav i civilno društvo, zaposli u Klubu na određeno kao savjetnik do povratka službenice s rodiljnog dopusta, odgovorili su u utorak iz Sabora na špekulacije da će Zelić raditi u SDP-u, a plaću primati u Saboru.

Zelićevo zapošljavanje je dopisom od 20. ožujka predložio predsjednik SDP-ova Kluba Arsen Bauk, pozivajući se na saborski Poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sabora su neizravno potvrdili da bi Zelića, umjesto SDP-a, čiji je izvršni tajnik, plaćao Sabor.

Klubovi zastupnika, navode iz Sabora, mogu zaposliti na teret sredstava Sabora jednog, a na svakih sljedećih 15 članova (zastupnika) kluba još po jednog službenika, za obavljanje stručnih i administrativnih poslova. Zapošljavanjem u klubu, službenici imaju status državnih službenika te im se plaća isplaćuje na teret sredstava Sabora kako je to propisano Poslovnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnili su i kako je moguće zaposliti se u Saboru bez javnog natječaja.

Savjetnička plaća

Iznimno, na radna mjesta u klubove, osobe se mogu primiti u državnu službu na određeno bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za prijam u državnu službu, do dana prestanka mandata pojedinog saziva Sabora. Tako primljeni službenici ne mogu se raspoređivati na radna mjesta izvan klubova zastupnika, navode iz Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnili su i kako se i temeljem čega računa savjetnička plaća.

Za radno mjesto savjetnika u klubu s više od 10 zastupnika, a takav je Klub SDP-a, utvrđen je koeficijent 1,940, plaću službenika čini umnožak tog koeficijenta i osnovice za izračun plaće (oko 5300 kuna), uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk nam je potvrdio da Zelić od sutra dolazi na posao u Sabor. "'Cvikat' će se kada dolazi i kada odlazi, kao i svi drugi službenici u Saboru", kazao je Bauk. Pojasnio je da će Zeliću kao savjetniku u Klubu u opisu posla biti, među ostalim, obavljanje složenih stručnih poslova za potrebe Kluba, pripreme sjednica Kluba s predsjednikom i tajnikom, vođenje zapisnika sjednica Kluba, priprema stručna mišljenja o pitanjima iz djelokruga Sabora, stručna pomoć u pripremi članova Kluba za sjednice Sabora i radnih tijela, sudjelovanje u izradi prijedloga zakona, amandmana, pisanih zastupničkih pitanja, priprema materijala za sjednice te suradnja s medijima.

'Nek mu je Bog na pomoći'

Bauk ističe da mu je Zelićev angažman potreban jer je Klub ostao bez dvije djelatnice, jedna je otišla u mirovinu, a druga na rodiljni dopust. Nije mu sporno zapošljavanje izvršnog tajnika SDP-a u stranačkom Klubu zastupnika s obzirom na to da će mu taj angažman biti prioritetan. "Saborske stručne službe provjerile su zadovoljava li uvjete poput stručne spreme, radnog iskustva, nekažnjavanja i državljanstva, čemu udovoljava, i sutra počinje raditi do povratka djelatnice s rodiljnog dopusta", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od sutra sam mu ja šef i neka mu je Bog na pomoći", zaključio je uz smijeh Bauk.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo