rođendan moderne hrvatske / Nekad je današnji dan bio praznik: Nije se radilo, slavilo se, a bio je i idealan za spajanja

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan na današnji dan 1991. proglasio je hrvatsku samostalnost. Još mnogi pamet njegove riječi na kraju saborske sjednice: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život'

25.6.2023.
11:11
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nekad smo na današnji dan slavili Dan državnosti. No, aktualna HDZ-ova Vlada je 2019. išla u izmjene Zakona o državnim praznicima pa su Dan državnosti odlučili vratiti na 30. svibnja, kako se taj praznik slavio prvih deset godina hrvatske samostalnosti, od 1991. do 2001. godine.

Naime, koalicija na čelu s SDP-om 2001. godine odlučila je da se kao državni praznici i neradni dani slave Dan državnosti 25. lipnja i Dan neovisnosti 8. listopada, dok je 30. svibnja postao Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je bilo drago što se Dan državnosti vratio na 30. svibanj, ali oni skloni spajanju praznika i vikenda nisu bili oduševljeni vraćanju na staro. Naime, kako je 22. lipnja Dan antifašističke borbe i neradni dan, a Dan državnosti slavio se tri dana kasnije - to je bila idealna kombinacija za spajanje.

Dan kad je rođena moderna hrvatska država

A što se uopće dogodilo 25. lipnja?
Sabor je, naime, 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH.
Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan je na današnji dan 1991. proglasio Hrvatsku samostalnom državom. Nakon njegovih riječi: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život' u sabornici je nastalo oduševljenje, intonirala se himna i zapjevalo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluci o Hrvatskoj kao samostalnoj državi prethodila je referendumska odluka većine građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.
Na temelju tog referenduma na kojem su se građani izjasnili da žele živjeti u Hrvatskoj a ne u Jugoslaviji, ali i nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH.

Pogledajte video: Tvtko Jakovina o Danu državnosti: Može se reći da ga je za sebe izglasao HDZ, 25. lipnja je bio logičniji datum

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo