'Neka DORH i policija kumove pogode u sridu'

'Gospodarska je kriza i svi oni koji danas nose odgovornost za Hrvatsku moraju pogoditi u sridu. Ja to od njih očekujem', rekao je predsjednik Josipović u Barbanu na ovogodišnjoj 35.

22.8.2010.
21:53
VOYO logo

Za prijelazni štit Predsjednika Republike i prstenac na barbanskom Gradišću natječe se šesnaest konjanika, a Trka je počela oko 17 sati.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako je i ova manifestacija dio hrvatskog kulturnog identiteta, izrazivši nadu da će konjanici u Barbanu danas iskazati vještinu i pogoditi u sridu, kao što su nedavno to iskazali i alkari u Sinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je važno jer simbol pobjede, uspjeha i odgovornosti prema svom narodu jest upravo viteštvo koje ovi konjanici nose. Naši preci znali su pogoditi u sridu, znali su gdje je prava strana, znali su to od davnih vremena, od antifašizma do Domovinskog rata", rekao je Josipović. Dodao je kako danas "neki drugi moraju pogoditi u sridu".

"Gospodarska je kriza i svi oni koji danas nose odgovornost za Hrvatsku moraju pogoditi u sridu. Ja to od njih očekujem", naglasio je predsjednik Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski predsjednik također je potvrdio kumstvo svojom nazočnošću prilikom potpisivanju Povelje o povezivanju općine Barban i Grada Sinja - odnosno Društva "Trke na prstenac" i Viteškog alkarskog društva iz Sinja.

"Nažalost u Hrvatskoj ima i drugih kumova, onih koji su ovu Hrvatsku opljačkali. Stoga osobno želim da te kumove državno odvjetništvo, policija i financijska policija pogode u sridu", zaključio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako smo "ustav promijenili, rekli da taj kriminal ne zastarjeva i sada čekamo, premda ne smijemo predugo čekati".

Konjanicima i gledateljima na početku trke obratili su se i istarski župan Ivan Jakovčić, načelnik općine Barban Denis Kontošić te predsjednik Društva "Trka na prstenac" Mladen Kancelar, koji su izrazili zadovoljstvo što je hrvatski predsjednik prepoznao značaj ove manifestacije. Pozvali su ga da od iduće godine postane njen pokrovitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među gostima na ovogodišnjoj Trci bio je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Trka na prstenac održava se trećeg vikenda u kolovozu, a zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana te jedna od najpoznatijih ljetnih priredaba u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetak trke očekuje se iza 19,30 sati, kada će se znati slavodobitnik, kojem će predsjednik Josipović predati prijelazini štit Predsjednika.

Dvadesetčetverogodišnji Aleksa Vale iz Puntere u općini Barban, ovogodišnji je slavodobitnik 35. Trke na prstenac. On je u tri trke osvojio ukupno šest bodova, pogodivši dvije sride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnjem slavodobitniku Predsjednički štit je osobno uručio predsjednik Josipović dok mu je istarski župan Jakovčić uručio skulpturu "Prstenac", rad akademskog kipara Josipa Diminića.

Slavodobitniku je ujedno pripalo 35 tisuća kuna, pehar općine Barban dok mu je ovogodišnji slavodobitnik sinjske Alke, Mario Šušnjara, uručio i statuu alkara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trka na prstenac je stara viteška konjanička igra koja je prvi put održana 1696. godine.

Za prijelazni štit Predsjednika Republike i prstenac na barbanskom Gradišću danas se natjecalo 16 konjanika. Trka na prstenac, koja se održava trećeg vikenda u kolovozu, zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana te je jedna od najpoznatijih ljetnih priredaba u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008190376006 arti-201008160750006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo