NEIZMJERNA ODGOVORNOST: / Natprosječno su plaćeni, ali teško biste se s njima mijenjali

Image
Foto: Pixsell, Boris Šćitar

U moru stresnih zanimanja kontrolori leta svakako su među najstresnijima, a iako su pilotima najvažniji suradnici, gotovo se nikada ne susreću.

30.12.2015.
8:28
Pixsell, Boris Šćitar
VOYO logo

Iako su za svoj posao natprosječno dobro plaćeni, teško bi se itko s njima mijenjao kad bi vidio s kakvim se sve teškim situacijama susreću. U to se uvjerila ekipa HRT-a koja je provela dan s kontrolorima letenja.

Promjen prioriteta u sekundama

"Za posao kontrolora leta potrebne su godine školovanja i određene sposobnosti. Najznačajnije od toga su spacijalna orijentacija, memorija, brzo pamćenje i utvrđivanje prioriteta. I što je još bitnije od svega, u vrlo kratkom roku od nekoliko sekundi mijenjanje prioriteta i multitasking, odrađivanje više različitih poslova u istom trenutku", objašnjava Milivoj Sever Cuglin, kontrolor zračnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 8 kandidata prođe samo 1

Od osam kandidata za ovaj posao samo jedan prođe kompletnu obuku. Radno vrijeme 0-24, sedam dana tjedno, 365 dana u godini. Smjene su osmosatne, uz tri stanke, jer zrakoplovi lete 24 sata na dan.

"Mi smo ovdje jedni za druge, ja nemam posla ako njih nema u zraku. Mi njima puno značimo, ja mislim da njima jedan ljudski glas koji dolazi sa zemlje daje osjećaj sigurnosti. Mogu se osloniti na nas, mi ćemo ispuniti sve njihove želje, da se skrate rute, mi smo tu za njih", objašnjava Ana Broz Suvaljko, kontrolorka zračnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogreške se skupo plaćaju

Ovaj se posao ili voli ili ne voli. Mnogo odricanja, neizmjerna odgovornost, jer pogreške se skupo plaćaju.

"Da bismo mogli izdržati taj cjelokupni stres i težinu ovoga posla, moramo imati i neke mehanizime kojima se rješavamo toga, najčešće to bude ili sport ili nešto drugo, tako da to ne utječe na naše zdravlje, inače su lako moguće i teške bolesti", objašnjava Broz Suvaljko za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku sezone kroz hrvatski zračni prostor dnevno preleti čak 2000 zrakoplova. Najbolji prijatelji su im piloti, koje nikada i ne vide.

Sljedeći put kad pomislite da imate stresan posao, sjetite se ekrana na kojemu netko prati deset točkica u isto vrijeme, a u svakoj od tih točkica dvjestotinjak je putnika koji ne mare za vaš možebitni loš dan jer vam, jednostavno, vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su najplaćenija zanimanja u 2014.

Image

Ovo su najplaćenija zanimanja u 2014.

Image

Ovo su najplaćenija zanimanja u 2014.

Zrakoplov s 200 putnika sletio u pogrešnu zračnu luku, 130 km od odredišta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrolori leta zaspali, avion se načekao u zraku

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo