JESU LI UOPĆE PROČITALI PRIJEDLOG ZAKONA? / Žustro raspravljali o 'Lex Vlahušić', a on se uopće ne odnosi na Vlahušića!

Image
Foto: Pixsell, Grgo Jelavić

Jučer su saborski zastupnici žustro raspravljali o tzv. 'Lex Vlahušić', zakonu koji je prijedlog Mosta, smatrajući da se radi o zakonu koji brani kandidiranje dubrovačkom gradonačelniku.

22.10.2016.
12:13
Pixsell, Grgo Jelavić
VOYO logo

Zanimljivo je da zastupnici svih stranaka nisu znali o čemu se točno radi. Nisu bili informirani ni predstavnici HDZ-a, Mosta, SDP-a, Živog zida, ni HNS-a, dakle, i predlagatelji izmjena zakona, i oni koji su se tome protivili, piše Novi list.

Nisu pročitali tekst prijedloga zakona?

Radi se o Mostovom prijedlogu promjena Zakona o lokalnim izborima. I vladajući i oporba su raspravljali o tome kao da se radi o zabrani nove kandidature dubrovačkom gradonačelniku AndriVlahušiću kojeg je Vrhovni sud prošle godine pravomoćno kaznio uvjetnom kaznom od šest mjeseci zatvora, zbog zlouporabe položaja. No prijedlog Mosta se zapravo ne odnosi na Andru Vlahušića jer u njemu stoji da se predlaže zabrana kandidiranje za osobe s bezuvjetnom kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci. Tako bi se Vlahušić u proljeće zapravo mogao bez problema ponovno kandidirati za gradonačelnika Dubrovnika, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPET ODGODA: /

Očitovanje o optužnici protiv Andre Vlahušića nastavit će se krajem studenog

Image
OPET ODGODA: /

Očitovanje o optužnici protiv Andre Vlahušića nastavit će se krajem studenog

'Lex Vlahušić'

Podsjetimo, u četvrtak je Mostov Nikola Grmoja u Saboru rekao da je prijedlog zakona rađen upravo kako bi se spriječila kandidatura Andre Vlahušića za gradonačelnika Dubrovnika, jer, kako je rekao, 'čovjek koji je pravomoćno osuđen ne može biti na čelu jednog svjetski poznatog grada'.

Image
Image

HDZ-ovac i Dubrovčanin Mato Franković svojom je izjavom dao do znanja da i on ne zna da je Vlahušićeva kazna uvjetna, a ne bezuvjetna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije to »Lex Vlahušić«, međutim nažalost mi u Hrvatskoj imamo samo jednog pravomoćno osuđenoga gradonačelnika zbog teškog kaznenog djela, a to je gospodin Andro Vlahušić', rekao je Franković.

O čemu se radi, nije znala ni oporba, pa je tako HNS-ov Ivan Vrdoljak rekao da se tim prijedlogom želi 'eutanazirati Vlahušića na neustavan način', te je dodao da u tome neće uspjeti, dok je SDP-ov Maras vladajućima poručio da ne pokušavaju onemogućiti Vlahušića, već da ga radije pokušaju pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Božo Petrov pak je rekao da taj zakon nije napisan zbog jedne osobe, već samo zbog toga da se u svakoj sferi djelovanja ispunjavaju određene norme.

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo