DRUGAČIJA GODINA / Tko će praviti fritule i kuhano vino? Nedostaje radne snage za Advent, a dolazi sve više stranaca

Nedostatak domaće radne snage problem je koji je već dulje vrijeme prisutan u ugostiteljskom sektoru diljem zemlje

17.11.2022.
23:18
VOYO logo

Sve je više stranaca koji rade u Hrvatskoj, ali i na Adventu. Henry Jr. Alba, 39-godišnji je konobar rodom s Filipina. Prije dolaska u Hrvatsku, konobario je u Kataru.

"Vidio sam dosta toga u europskim zemljama. Sviđaju mi se ljudi, vrlo su dragi. Pristupačni su i pomažu", rekao je Henry za Danas o svom doživljaju rada u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAD NEDJELJOM I BLAGDANOM /

Kako poslodavci iskorištavaju Hrvate: Radnicima daju jednu kunu više nego inače, zadovolje formu i nikom ništa

Image
RAD NEDJELJOM I BLAGDANOM /

Kako poslodavci iskorištavaju Hrvate: Radnicima daju jednu kunu više nego inače, zadovolje formu i nikom ništa

Potrebna pomoć i u slastičarnicama

Pomoć u zagrebačkoj slastičarnici trebala je vlasnici Martini Dumančić. U potragu za stranim radnicima krenula je prošlog ljeta i nije zažalila.

"Doveli smo strane radnike jer više na našem domaćem tržištu nismo mogli naći kvalitetan kadar. Doveli smo za sada četvero slastičara, pomoćne radnike i konobare, ali imamo u planu još", otkriva Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak domaće radne snage problem je koji je već dulje vrijeme prisutan u ugostiteljskom sektoru diljem zemlje. Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karina komentirao je kakvo je stanje na tržištu rada: "Dosta naših radnika otišlo je u druge sektore, u građevinu i, naravno, izvan Hrvatske tako da je to sada postalo jače izraženo nego prije."

Advent kreće, a tko će praviti fritule?

Za devet dana počinje Advent. Stižu turisti, a tko će im sve servirati i praviti fritule i kuhano vino? Dio ugostitelja tvrdi kako ih nema dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To potvrđuje i Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, koji otkriva i posljedice nedostatka radnika: "Nemamo dovoljno radnika za Advent pa je jako puno ljudi odustalo od samih kućica, Adventa i lokacije." No, ima još kalkulacija.

"Postoji mogućnost da lokali, koji su u stalnim objektima, da će zatvoriti svoj lokal jer je veći prihod na samom Adventu", dodaje Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel za inspektore

Već prvi tjedan nove godine trošit će se u eurima. Poučeni iskustvom slovenskih kolega, imaju apel za inspektore.

"Često se događalo da u tih 15 dana se nisu mogli vraćati kusuri u eurima gostu i nije se moglo drukčije poslovati pa bi moglo biti tako i kod nas u određenom dijelu. Zato apeliramo na Inspektorat da budu fleksibilniji dok se taj dio malo ne normalizira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo