Sve je više stranaca koji rade u Hrvatskoj, ali i na Adventu. Henry Jr. Alba, 39-godišnji je konobar rodom s Filipina. Prije dolaska u Hrvatsku, konobario je u Kataru.
"Vidio sam dosta toga u europskim zemljama. Sviđaju mi se ljudi, vrlo su dragi. Pristupačni su i pomažu", rekao je Henry za Danas o svom doživljaju rada u Hrvatskoj.
Potrebna pomoć i u slastičarnicama
Pomoć u zagrebačkoj slastičarnici trebala je vlasnici Martini Dumančić. U potragu za stranim radnicima krenula je prošlog ljeta i nije zažalila.
"Doveli smo strane radnike jer više na našem domaćem tržištu nismo mogli naći kvalitetan kadar. Doveli smo za sada četvero slastičara, pomoćne radnike i konobare, ali imamo u planu još", otkriva Martina.
Nedostatak domaće radne snage problem je koji je već dulje vrijeme prisutan u ugostiteljskom sektoru diljem zemlje. Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karina komentirao je kakvo je stanje na tržištu rada: "Dosta naših radnika otišlo je u druge sektore, u građevinu i, naravno, izvan Hrvatske tako da je to sada postalo jače izraženo nego prije."
Advent kreće, a tko će praviti fritule?
Za devet dana počinje Advent. Stižu turisti, a tko će im sve servirati i praviti fritule i kuhano vino? Dio ugostitelja tvrdi kako ih nema dovoljno.
To potvrđuje i Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, koji otkriva i posljedice nedostatka radnika: "Nemamo dovoljno radnika za Advent pa je jako puno ljudi odustalo od samih kućica, Adventa i lokacije." No, ima još kalkulacija.
"Postoji mogućnost da lokali, koji su u stalnim objektima, da će zatvoriti svoj lokal jer je veći prihod na samom Adventu", dodaje Letica.
Apel za inspektore
Već prvi tjedan nove godine trošit će se u eurima. Poučeni iskustvom slovenskih kolega, imaju apel za inspektore.
"Često se događalo da u tih 15 dana se nisu mogli vraćati kusuri u eurima gostu i nije se moglo drukčije poslovati pa bi moglo biti tako i kod nas u određenom dijelu. Zato apeliramo na Inspektorat da budu fleksibilniji dok se taj dio malo ne normalizira."